Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o državnim potporama

'Potpore ne smiju biti smokvin list za tržišni neuspjeh'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru su u raspravi o godišnjem izvješću o državnim potporama za 2010. Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja isticali kako bi trebalo propitati koriste li se potpore na zakonit način ili se rasipaju te više novca usmjeriti u razvoj.

'Potpore ne smiju biti politički transfer ili smokvin list za tržišni neuspjeh kakve one danas uglavnom jesu', ustvrdio je Davor Bernaradić (SDP). Naveo je i da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kada je o potporama riječ, imala pedagošku, a država nikakvu ulogu i to se, dodaje, mora popraviti, a napomenuo je i da je državnim potporama obuhvaćeno 7,8 posto rashoda proračuna.

'U EU se izdvaja 18 posto potpora za istraživanje i razvoj, a mi smo tu šest puta lošiji', navodi Bernardić i dodaje da se to mora barem dijelom preokrenuti. Jer, ako sve pojedete za ručak, za večeru nemate ništa, a bez energije se ne može, kazao je Bernardić.

Smatra i da se ne smije izgubiti brodogradnja, koja nas prati kroz povijest, jer kad jednom izgubimo graditelje i znanja, to se teško može nadoknaditi. "Kad bi danas u NASA-i morali konstruirati Apollo s 20-30 godina prekida - to bi bio problem", dodao je.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

>> Mljekari povećali zahtjeve, traže vraćanje državne potpore

Đuro Popijač (HDZ) ističe kako je briga hrvatske države usmjerena prema poljoprivrednom sektoru i ribarstvu bila stalna i neupitna, a to, dodaje, pokazuje i ovo izvješće.

Popijač smatra da je provođenje sustava državnih potpora važno zbog osiguranja jednakih uvjeta na tržištu svim poduzetnicima. U EU države članice su za potpore izdvojile oko 0,6 posto BDP-a ili 73,7 milijardi eura što je važno kako bismo shvatili da i sama EU izdašno pomaže svoje gospodarske sektore, rekao je.

Damir Kajin (IDS) je upozorio da svaki zaposleni u Hrvatskoj izdvaja 6.800 kuna za potpore, a svaki građanin Hrvatske 2.132 kune. 'Zato bi svi trebali biti zainteresirani kako se potpore troše', dodao je.

Naveo je da potpore, osim poljoprivrednika, dobivaju i u HŽ-u, Croatia Airlinesu, Jadroliniji, brodogradnji, HRT-u, ali da su u poljoprivredi potpore najveće. Unatoč tome, monopolisti bivaju jači, a seljaci slabiji i nastavit će se propadanje farmi. Na Kajinovu tvrdnju da je Agrokor povukao 153 milijuna kuna potpora, HDSSB-ov Boro Grubišić je rekao da je taj iznos i puno veći.

Hrvatski laburist Mladen Novak smatra da treba povesti računa o tome kako se potpore troše. Pritom je naveo slučaj u Croatia Airlinesu gdje u pismu štrajkaša stoji da u zrakoplovima tvrtka ne odustaje od ponude paprenjaka i nabavlja novo posuđe za biznis klasu iako nema većeg broja putnika. 'Ako netko dobiva državne potpore i tako ih rasipa trebalo bi povesti računa o zakonitosti poslovanja', kazao je Novak.

Osvrnuo se i na poslovanje Hrvatskih željeznica rekavši kako se potporama ne može puno riješiti te da su vlakovi muzejski primjerci što i ne čudi zna li se da se godinama nije ulagalo u željeznice i infrastrukturu. To je isto kako i s automobilom kojem 10-20 godina niste mijenjali ulje, dijelove, čistili ga i održavali, a sad odjednom očekujete da je u dobrom stanju, kazao je Novak.  Zastupnici će raspravu o izvješću o državnim potporama u 2010. nastaviti u popodnevnom dijelu zasjedanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene