Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora u prvom čitanju

VIDEO: U Saboru poderao prijedlog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina saborskih klubova podržala je danas prijedlog novog zakona o referendumu, kao i odluku da se taj prijedlog raspravi u redovnoj proceduri, nakon koje bi, suglasni su, Hrvatska trebala dobiti zakonsko rješenje na temelju kojega će zaista zaživjeti institut referenduma kao najvažniji demokratski institut neposrednog izražavanja birača.

Josip Leko (SDP) smatra da bi vlada vrijeme do drugog čitanja zakona trebala iskoristiti kako bi pripremila zakon koji će regulirati postupak opoziva neposredno izabranih lokalnih i regionalnih čelnika. Oba se zakona, istaknuo je, trebaju istodobno naći u Hrvatskom saboru kako se ne bi stvorila pravna praznina koja bi omogućila pokretanje niza postupaka opoziva. SDP-ovci su mišljenja kako se ne može o svim pitanjima odlučivati ni na lokalnom ni na državnom referendumu, pa bi se trebala jače definirati i pitanje referendumskih tema. I Josip Salapić (HDZ) ocijenio je kako zakon treba u nekim člancima dodatno doraditi te razjasniti nejasnoće.

Međutim, po njegovu mišljenju, ne postoji bojazan da će zakon izazvati političke nemire i potrese, ali i ističe da je donošenje zakona u što kraćem roku obveza Hrvatske kako bismo mogli pristupiti referendumu o ulasku u EU. Damir Kajin (IDS) predlaže da u sredinama do 1000 stanovnika zahtjev za pokretanje referenduma pokreće 30 posto birača, u sredinama od 1.000 do 10.000 njih 20 posto, u sredinama do 100.000 njih 15 posto, a u Gradu Zagrebu pet posto upisanih birača. Pet posto bi trebalo biti potrebno i za državni referendum, mišljenja je Kajin.

Da institut referenduma u Hrvatskoj nije zaživio Kajin vidi u 'propasti' referenduma oko Zakona o radu (ZOR), za što je prozvao sindikate i njihovu 'spregu s vlasti'.Te je njegove navode odbacio Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), ističući da od referenduma o ZOR-u nisu odustali sindikati, već Sabor kada je zatražio mišljenje Ustavnog suda i dobio odgovor kako nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma. 'Odgovorni ste svi vi koji ste glasali za to da Sabor traži mišljenje Ustavnog suda i nemojte sada kriviti neke druge za propast referenduma', poručio je Lesar.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) ne slaže se s inicijativom da se postupak opoziva neposredno izabranih načelnika, gradonačelnika i župana potpuno izdvoji iz zakona o referendumu, nužnim ocijenivši da se ta pitanja rješavaju jedinstvenim zakonom. HNS i HSU, dodao je, nisu ni za to da o sudbini tih čelnika odlučuje jedna trećina članova predstavničkih tijela, već smatraju da bi se o njihovoj smjeni trebalo pitati i najmanje 20 posto biračkog tijela lokalne ili regionalne jedinice.

Da odredba po kojoj bi postupak opoziva pokretala jedna trećina članova predstavničkih tijela i nije najbolje rješenje smatra i Stanko Grčić (HSS), upozorivši kako to otvara mogućnost da čelnike smjenjuje manji broj birača nego ih je i izabralo. Protiv predloženog zakona izjasnio se samo Klub HDSSB-a, u čije je ime Zoran Vinković pozvao predlagatelja da povuče prijedlog, tekst kojega je za govornicom poderao.

I on je stava da bi o razrješenju lokalnih čelnika trebala odlučivati većina birača u lokalnoj ili regionalnoj jedinici, te da bi predstavničko tijelo koje ne uspije u nakani da na referendumu smijeni lokalnog čelnika moralo dati ostavke te se raspisati novi lokalni izbori. (Hina)

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Rasprava o opozivu premijera Potez Peđe Grbina izazvao buru među HDZ-ovcima: "Poštovani AP..." Slika nije dostupna raspravu obilježile optužbe Burno na skupštini Srbije: Seksualne aluzije, incidenti i svađe umjesto zaključka o rebalansu proračuna

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene