Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpora izmjenama saborskog Poslovnika i Zakonu o trgovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za zakonodavstvo je, bez rasprave, dao potporu za parlamentarne klubove najmanje spornom dijelu inicijative za izmjenama saborskog Poslovnika, onom koji se odnosi na osnivanje četiri nova saborska odbora.

Odbor za Ustav i Poslovnik predlaže da se, uz postojeći Odbor za gospodarstvo, osnuje i posebni odbor za razvoj i obnovu, da se od resora zdravstva izdvoji i kao posebno radno tijelo osnuje odbor za rad i socijalno partnerstvo, kao i da se razdvoje odbori za prostorno uređenje te za zaštitu okoliša.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Odbor za useljeništvo preimenovao bi se u odbor za Hrvate izvan Hrvatske i spojio s Pododborom za hrvatske manjine u europskim zemljama, a predlaže se i da status saborskih radnih tijela dobiju parlamentarna izaslanstva u skupštinama NATO-a i Vijeća Europe.

Odbor za Ustav i Poslovnik predlaže i da se, u skladu s novim ustrojem Vlade, osnuju odbori za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj te za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Odbor za Ustav i Poslovnik, kao matično radno tijelo za pitanja saborskog Poslovnika, je kao svoj prijedlog preuzeo i inicijativu nevladinih udruga da se Poslovnik izmijeni i na način da se vanjski članovi saborskih odbora ubuduće biraju javnim natječajem.

Potporu Odbora za zakonodavstvo, također bez rasprave, dobio je danas i Vladin prijedlog da se po hitnoj proceduri donese novi Zakon o trgovini, kojim se predviđa da nedjelja i blagdani budu neradni dani, osim tijekom ljetnih mjeseci te u prosincu, kada bi sve prodavaonice mogle raditi od 6 do 13 sati.

U ostalom dijelu godine iznimno bi nedjeljom, od 6 do 13 sati, radile samo određene prodavaonice u sklopu bolnica, lječilišta, hotela, autokampova, koncertnih i kino dvorana, brodova, zatim štandovi i klupe izvan tržišta na malo za prodaju cvijeća i svijeća, suvenira, kiosci za prodaju tiska, specijalizirane prodavaonice pekarskih proizvoda.

Nedjeljom bi mogle raditi i sve tržnice na malo, kao i specijalizirane prodavaonice prehrambenih proizvoda, tiska, cvijeća, svijeća i suvenire, i to u skladu s radnim vremenom tržnica.

Nedjeljom bi cijele godine, i to od 0 do 24 radile i benzinske postaje i prodavaonice na malo do 80 četvornih metara unutar zatvorenog dijela postaja, takve prodavaonice na postajama na autocestama, prodavaonice na graničnim prijelazima, kolodvorima, zračnim lukama, lukama i pristaništima, te lukama nautičkog turizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene