Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugovor vrijedan gotovo 11 milijuna kuna

Potpisan ugovor o nabavi hrvatkih jurišnih pušaka VHS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu ministar obrane Branko Vukelić i direktor karlovačke tvrtke 'HS Produkt' d.o.o. Željko Pavlin potpisali su danas deset milijuna i 740 tisuća kuna vrijedan ugovor o nabavi prvih tisuću jurišnih pušaka VHS, koje trebaju biti isporučene do 15. prosinca ove godine Oružanim snagama RH.

Ujedno je potpisan i sporazum o daljnjoj suradnji na razvoju jurišne puške VHS na rok od četiri godine. Jurišna puška VHS odgovara NATO-ovim standardima. U njezin razvoj tvrtka 'HS Produkt' dosad je uložila oko sto milijuna kuna, od čega je MORH taj projekt financijski podupro sa samo nekoliko posto, ali su Oružane snage RH uvelike pridonijele da konačni proizvod - od prototipa do konačne verzije bude učinkovitiji, rekao je ministar Vukelić. Ocijenio je da je nabava prvih tisuću jurišnih pušaka početak velikog posla opskrbe hrvatskih vojnika s oko 20.000 komada. Mogućnost da hrvatski vojnik ima hrvatsko oružje nazvao je strateški važnom obrambenom prednošću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavljena nova hrvatska jurišna puška Slika nije dostupna Potpisan sporazum o prototipnom ispitivanju hrvatske jurišne puške

Ministar obrane Vukelić najavio je da će u hrvatski vojnici, osim kacigom, pištoljem i jurišnom puškom te odjećom, uskoro biti opremljeni i hrvatskom obućom, te je zaključio da je to dokaz snage i kvalitete hrvatskoga gospodarstva, koje ima i tehnološki najzahtjevnije proizvode.

Puška testirana u svim nepovoljnim uvjetima

Predstavljajući rezultate testiranja puške VHS, brigadni general Milan Knežević, načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju OS RH, rekao je da je oružje djelovalo pod svim nepovoljnim uvjetima u kojima se testiralo te da ima dobru preciznost i nakon ispaljivanja šest tisuća metaka, da je mehanizam odlično radio i u uvjetima smrzavanja na minus 40 stupnjeva i zagrijavanja na plus 52 stupnja, u ektremnim uvjetima uranjanja u blato, pijesak, nakon močenja na (simuliranoj) kiši i ledenoj kiši, te da je cijev bila 'čista kao ogledalo' i nakon desetodnevne slane kupke, što je preduvjet za preciznost gađanja. Testiranje je obavilo posebno povjerenstvo Ministarstva obrane RH-a u ekstremnim uvjetima, stručno i sveobuhvatno, i to dijelom u 'HS Produktu', a dijelom na hrvatskim vojnim vježbalištima i to po NATO-panelima, rekao je general Knežević.

Suvlasnik 'HS Produkta' Marko Vuković, koji je ujedno i inovator i jedan od konstruktora pištolja i puške, rekao je da je njihova puška 'zadnja stvar tehnike', u cjelini kraća i lakša od drugih, a s dužom cijevi, zbog čega je preciznija. Na sebi ima dijelove za priključivanje svih 12 sustava koji postoje na tržištu za opremanje pušaka. Primjerice, na nju se može za tri ili četiri sekunde staviti integralni bacač 40-milimetarskih granata, ali za isto toliko vremena i skinuti, kada to vojniku više nije potrebno. Suvlasnici Marko Vuković i Ivan Žapčić rekli su da je razvoj puške dugo trajao, oko 17 godina, a tvrtka je javnosti i Oružanim snagama RH počela predstavljati svoj novi proizvod kada je on za to postao dovoljno dobar. Sada je patentno zaštićena kao proizvod u cjelini i po pojedinim mehanizmima i antikorozivnoj i drugoj obradi u dvadeset zemalja svijeta.

Nema sumnje u uspjeh na svjetskom tržištu

Budući da jurišna puška odgovara NATO-ovim standardima, nema sumnje u njezin uspjeh na svjetskom tržištu, rekao je ministar Vukelić i dodao da se uz taj proizvod Karlovcu i Hrvatskoj u cjelini otvaraju silne mogućnosti daljnjega tehnološkog razvoja. Na potpisivanju ugovora bili su državni tajnik MORH-a Željko Goršić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Zbora Josip Lucić, načelnik Uprave za materijalne resurse Darko Polanec sa suradnicima i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mladen Kruljac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene