Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski Konstruktor sklopio 'posao stoljeća'

Potpisan ugovor o gradnji autoceste u Crnoj Gori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija u crnogorskoj vladi Andrija Lompar i generalni direktor hrvatskog Konstruktora Željko Žderić potpisali su u utorak u Podgorici ugovor vrijedan 2, 77 milijardi eura o koncesiji za izgradnju autoceste Bar-Boljari, koja ide od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera Crne Gore.

Autocesta od Bara do Boljara imat će duljinu od 169,2 kilometra, a po projektu hrvatski graditelji će trebati probiti 48 tunela i izgraditi 107 mostova i vijadukata. Najdulji most, oko 5 kilometara, bit će podignut na Skadarskom jezeru. Cijela investicija, najveća do sada u Crnoj Gori i najveći izvozni posao za Hrvatsku, stajat će 2,77 milijardi eura, od čega će crnogorska vlada osigurati 1,74 milijarde.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Prema Zagrebu Sudarila se dva kamiona: Zbog istjecanja nafte zatvoren dio autoceste Mjesto nesreće na A6 Završen očevid Nesreća na A6: Sudarila se dva teretna vozila, jedno u potpunosti izgorjelo

Gradnja počinje drugom polovicom godine

Početak izgradnje autoceste kroz Crnu Goru predviđen je u drugoj polovici ove godine, a završetak krajem 2016. godine. Novoosnovani hrvatski konzorcij Konstruktor, čiji su vlasnici tri hrvatske građevinske tvrtke: splitski Konstruktor-inženjering i zagrebačke tvrtke Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i Tehnika, sklopio je potpisivanjem ovog ugovora najveći izvozni posao hrvatskog gospodarstva i građevinarstva. Posao stoljeća konzorcij dobio je na javnom natječaju, na kojemu je sudjelovalo još pet građevinskih konzorcija iz Austrije, Grčke, Izraela i Francuske.

Prema riječima izvođača, izgradnja autoceste financirat će se iz cestarine, dijelom iz kredita koji su osigurani kod Zagrebačke banke, a dio će financirati crnogorska vlada. Ponuda hrvatskog konzorcija obuhvatila je projektiranje, izgradnju, financiranje, održavanje i upravljanje autocestom tijekom razdoblja izgradnje i 30 godina koncesije. Glavna crnogorska autocesta gradit će se po načelu javno-privatnog partnerstva, što je ujedno i prvi projekt javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene