Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potonule dionice na Wall Streetu, nafta na rekordnih 140 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indeks idustrijskih dionica Dow Jones u četvrtak je pao za više 350 bodova, s rastom prodaje dionica koji je uslijedio nakon rekordnog skoka cijene nafte, izvijestio je CNN/Money.

Sva tri dionička indeksa zabilježila su pad nakon što su analitičari Goldman Sachsa snizili rejting za dvije ključne komponente Dow Jonesa, a dvije vodeće kompanije u tehnološkom sektoru razočarale ulagače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dow Jones prvi puta pao ispod 12.000 od sredine ožujka Slika nije dostupna SAD: Pad vrijednosti dionica, Dow Jones pao za više od 300 bodova

Dow Jones (INDU) je pao za 358.41 bodova ili tri posto, na zaključnih 11,453.42 boda. Posljednji je puta indeks bio blizu te razine prije 21 mjesec, u rujnu 2006. Dow Jones ostvario je drugi najveći dnevni gubitak u ovoj godini, nakon 5. veljače kada je izgubio 370.03 bodova.

Širi indeks, Standard & Poor's 500 (SPX) pao ja za 2.9 posto, a tehnološki indeks Nasdaq composite (COMP) za 3.3 posto po zaključenju trgovanja.

Prodaja dionica dobila je na zamahu nakon što je sirova nafta ostvarila novi rekord u dnevnom trgovanju od 140.39 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku (NYME).

"Održivo viša cijena energije je negativna za sve na tržištu. Ne postoji ništa u S&P 500 na što ne utiču više cijene energije", ocijenio je Art Hogan, glavni tržišni analitičar tvrtke Jefferies & Co.

"Danas smo imali savršenu oluju loših vijesti", dodao je Hogan. "Ni jedna od vijesti nije nužno izneneđujuća, no iznenađujuća je magnituda odgovora tržišta na te vijesti", ocijenio je.

Harry Clark, osnivač i predsjednik uprave Clark Capital Management Group., kazao je kako je nafta glavni faktor, ali ne i jedini. "Za sada u vijestima neme ništa dobroga", potvrdio je.

U trgovanju valutama, dolar je ponovo pao i prema euru i prema yenu. "Dolara se ubija jer komentari FED-a (središnja banka) o inflaciji nisu doživljeni kao dovoljno snažni", izjavio je Bob Phillips, predsjednik uprave investicijske kuće Walnut Asset Management.

Cijena zlata, za isporuke u kolovozu, povećana je za 32.80 dolara, na 915.10 dolara za uncu.

Dionice General Motorsa pale su za 11 posto, najniže u više od 33 godine, na razinu iz 1974., nakon što su analitčari investicijske banke Goldman Sachs za GM dali preporuku "prodati".

Goldman Sachs je snizio i rejting investicijskih banaka, s ocjene "atraktivno" na "neutralno", zbog stalnog pogoršanja stanja u bankarskom sektoru i izgleda za dugi oporavak. Također je dodao Citigroup na svoj popis "uvjerenje prodati". Dionice Goldman Sachsa pale su za 4 posto, a Citigropu za 6 posto.

Vrijednost su izgubile i dionice Lehman Brothersa (LEH, Fortune 500), Merrill Lyncha (MER, Fortune 500), Morgan Stanleya (MS, Fortune 500) i Jefferies Group (JEF).

U tehnološkom sektoru, Oracle (ORCL, Fortune 500) je za nijansu premašio očekivanja analitičara u posljednjem kvartalu, ali je dao konzervativne smjernice, pa su mu dionice pale 5 posto.

Proizvođač BlackBerrya, Research in Motion (RIMM), nije postigao cilj i smanjio je predviđanje kvartalne dobiti, a dionice su mu pale 13 posto.

"Postoje strahovi da će novi Appleov iPhone oduzeti dio prodaje Blackberrya", rekao je Art Hogan.

Ministarstvo trgovine SAD je u završnom čitanju BDP-a u prvom tromjesečju, tom najširem mjerilu gospodarske aktivnosti, revidiralo na 1.0 posto godišnju stopu rasta, s ranijih 0.9 posto.

Prodaja postojećih kuća rasla je neznatno više od očekivanja u svibnju, kako su kupci odgovorili na pad cijena, prema Nacionalnoj udruzi trgovaca nekretninama. Prodaja je rasla za 2 posto, što na godišnjoj razini iznosi 4.99 milijuna jedinica.

Prodaja je za 16 posto ispod stope od 5.93 milijuna jedinica, zabilježene uz svibnju 2007. godine.

Ministarstvo rada izvijestilo je da je pomoć za nezaposlene prošloga tjedna zatražilo 384.000 radnika, što je neizmjenjeno u odnosu na prethodni tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene