Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJAK SAVJETUJE

POSTOJI RJEŠENJE Kako prebroditi najdepresivniji dan u godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da razmišljati pozitivno nije lako, potvrđuju i stručnjaci. No, od negativnih emocija ne treba bježati. Upravo suprotno.

Blagdani su iza nas, nepovoljni su vremenski uvjeti, neplaćeni računi stižu na naplatu, a velika su očekivanja od godine pred nama. Formula je to prema kojoj je izračunato da je danas najdepresivniji dan u godini. Provjerili smo kako priču okrenuti u svoju korist i naučiti pozitivno razmišljati.

Pročitajte i ovo Ilustracija ALARMANTNI PODACI Tiha pandemija Europe i Baltika: "Gledajući dalje u prošlost, zabilježen je najveći porast u posljednjih 25 godina" Depresija, ilustracija Dobna granica sve niža Alarmantni podaci: "Porast teških dijagnoza, samoozljeđivanje mladih postalo je ogroman problem"

Za niske temperature, mršav kućni budžet i neizvjesnost koju nosi nova godina Zagrepčanin Goran Chloupek našao je lijek - kupanje u zaleđenom jezeru. "Mi smo odlučili to obrnuti da bude nekako dan u godini kad je još jedan od dana koji su sjajni, koji je prožet dobrim osjećajima, u dobrom društvu. Jako je dobar osjećaj. I u vodi je dobar osjećaj i puno je adrenalina, dopamina, drugačija je kemija tijela", kaže on.

Ponekad je za sreću dovoljno tako malo. "Teško je predikovati nekome. Teško, ali... mislim, nije lako sve skupa, ali recimo ja kad god kad padnem u neku depru, idem van šetam, šetam pse, krećem se. Krećem se puno vani", kaže nam Zagrepčanka Inga.

Dominik iz Petrinje kaže: "Sad sam se doselio tu u Zagreb, počeo sam raditi. Tako da je moja nada uspjela". Da razmišljati pozitivno nije lako, potvrđuju i stručnjaci. "Prevelik bi bio korak odjednom početi razmišljati pozitivno, pokušavati se veseliti i da imaš pozitivne misli, da gledaš na sve pozitivno, da pričaš pozitivno, jer nekako, jedan dublji dio nas zna da to u tom trenutku nije istina", kaže Tomislav Tomić, životni i poslovni trener.

No, od negativnih emocija ne treba bježati. Upravo suprotno. "Ako samo dopustimo sebi, barem kratko, da ih nekako prihvatimo, da budu prisutne u nama, unatoč toj nelagodi, njihov utjecaj će se smanjiti na nas. Pozitivno razmišljanje, za mene, nije nikakva sad čarolija, magija ili new age. To je samo realan način gledanja na život", kaže Tomić.

Stoga, ako je ovo i bio najdepresivniji, sutra je novi dan!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene