Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema panike

Postoji li u Hrvatskoj opasnosti od puknuća implantata za grudi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri godine zatvora i 75 tisuća eura kazne dobio je osnivač tvrtke PIP zbog eksplodirajućih implantata koji loše utječu na zdravlje žena. Tisuće žena kojima su ugrađeni opasni implantati na grudima nestrpljivo su čekale presudu u Francuskoj. Hrvatski kirurzi umiruju - kod nas takve panike nema.

Pred sudom u Marseillesu jutros su bile sotine žena. Sve je zanimalo isto - kako će proći osnivač tvrtke PIP koja je proizvodila opasne implantate za grudi. 'Ne treba nam novčana kompenzacija, to neće vratiti naše zdravlje. Treba nam samo priznanje, činjenica da su sve žene uzete u obzir kao žrtve', rekla je Joelle Manighetti, žrtva iz Francuske.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

KRIV JE! Dobio 4 godine zatvora zbog eksplodirajućih implantata

A francuski sud nije imao milosti. Jean-Claude Masa osudio je na četiri godine zatvora. I 75 tisuća eura kazne. Jer, 125 tisuća žena bilo je podvrgnuto plastičnim operacijama s opasnim PIP implantatima. 'Naravno, četiri godine je teška kazna. Ne može se usporediti s kaznom žrtava. Ali četiri godine maksimalna je kazna za nekoga tko nikad prije nije bio osuđivan i zato smo se žalili', rekao je Yves Hadad, odvjetnik Jean-Claude Masa.

'Ova presuda je olakšanje za sve žrtve. To je ono što je nedostajalo od početka skandala', poručio je Phillippe Courtois, odvjetnik žrtava.

U Hrvatskoj panike nema, smiruju domaći kirurzi. Koriste se najbolji implantati ovjereni od agencije za lijekove i medicinske proizvode. Nekoliko Hrvatica imalo je PIP implantate, ali ugrađene jeftino u nekoj od europskih zemalja. Upravo zato - kirurzi savjetuju: 'Treba paziti da se ide kod licenciranog kirurga koji se bavi tom problematikom, koji se bavi grudima. Kod nas su to plastični kirurzi koji to rade. I treba reći da se koriste pravi implantati, dakle koji su odobreni na našem tržištu', savjetovao je dr. med. Dinko Bagatin, opći i plastični kirurg.

Ugradnja implantata jedan je od najčešćih zahvata u plastičnoj kirurgiji, a mogućnost komplikacija - kažu kirurzi, ako se radi na pravi način je mala. Kod ovih francuskih, gdje je korišten industrijski silikon - kod 8 žena dijagnosticiran je rak dojke. Jedna je preminula.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene