Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Postignut dogovor oko gradnje Arene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb i konzorcij Ingra Trigranit, uspjeli su postići dogovor oko rukometne Arene. Sad se samo čeka zeleno svjetlo Vlade.

Zagreb će moći otkupiti dvoranu nakon 7 godina po cijeni od oko 80 milijuna eura, što je 30 milijuna povoljnije od prvotne varijante. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Postignut dogovor oko gradnje rukometne Arene

Troškove najamnine i održavanja snosit će Zagreb i Vlada po principu pola-pola. 

Rokovi ostaju isti: početak gradnje do 15. srpnja ove godine, dovršenje do 15. studenog 2008. godine.

Grad Zagreb će slijedeći tjedan potpisati ugovor o gradnji Arene Zagreb za potrebe održavanja Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. s konzorcijem Ingra i TriGranit.

Rekli su to danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegov zamjenik Ivo Jelušić, nakon intenzivnih dvotjednih pregovora s partnerima i izvođačima radova. 

Bandić je na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu naglasio da će se prijedlog ugovora, nakon što se pregleda "do zareza", uputiti Vladi RH kako bi utanačili točan datum njegova potpisivanja.

"Partnerski odnos s Vladom RH ni u jednom trenutku nije došao u pitanje kao ni održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva", naglasio je Bandić i dodao da su u Gradu morali biti "oprezni i odgovorni" jer je riječ o velikom iznosu novca koji će biti izdvojen za Arenu Zagreb.

Jelušić je izrazio zadovoljstvo što su svi prijedlozi i zahtjevi
Grada prihvaćeni, sudeći po novom prijedlogu ugovora koji je danas stigao u Poglavarstvo iz konzorcija Ingra-TriGranit.

To znači, navodi Jelušić, da je 15. studenoga 2008. dogovoreni datum dovršetka Arene Zagreb, koja će biti multifunkcionalni objekt za potrebe rukometa, ali i brojnih drugih športova te drugih sadržaja poput koncerata, kongresa i slično.

Naveo je i da je dogovorena cijena prijevremenog otkupa, nakon sedam godina, u iznosu od 80,3 milijuna eura, umjesto 110 milijuna nakon pet godina, što su isprva tražili iz Ingre i TriGranita. 

Troškovi godišnjeg održavanja dvorane ne bi smjeli biti veći od 300.000 eura, dodaje Jelušić.

Naglašava i da će troškove najma, u iznosu od 7,2 milijuna eura, po pola sufinancirati Grad Zagreb i Vlada RH.

Jelušić je dodao i kako svi sportski i poslovni prostori u funkciji održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva moraju biti gotovi do zakazanog roka, jer će, u protivnom, Ingra i TriGranit, po ugovoru, morati platiti 10 milijuna eura.

Podsjetio je kako su ranije dobili definiran projekt dvorane kao i da zbog gradnje neće biti promjena Generalnog urbanističkog plana, da će se trgovački centar odvojiti od gradnje sportske dvorane te da Grad neće imati posebne obveze vezane uz izgradnja komunalne i prometne infrastrukture.

Iz konzorcija Ingra-TriGranti danas su također potvrdili da su se pregovori s Gradom Zagrebom "bitno približili konačnom zaključenju ugovora" kojim bi konzorcij krenuo u realizaciju Arene Zagreb u Laništu.

TriGranit će u realizaciju projekta unijeti svoje zemljište i
europski "know-how", dok će realizacijom samog projekta i njegovim vođenjem upravljati stručnjaci Ingre, dodaju u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene