Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLEDAJTE REAKCIJE

Postavili smo skrivenu kameru u restoran i gostima 'malo' začinili hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posve običan izlazak u restoran gostima se pretvorio u noćnu moru. Reportažu donosi ekipa Provjerenog.

Je li doista sramota potužiti se i prigovoriti ako nismo zadovoljni pruženom uslugom? Provjerili smo to skrivenom kamerom. Postavili smo je u restoranu i čekali reakciju gostiju nakon što bi im poslužili jelo koje smo malo…ma zapravo, baš puno - zapaprili, zasolili i utopili u octu- odnosno, učinili nejestivim.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

Posve običan izlazak u restoran pretvorio se u noćnu moru - nejestivu noćnu moru! Prezačinjenu hranu  gosti su pokušavali pojesti! Gutali su, ispirali sokovima, u očaju gledali u servirano jelo. Ništa im nije bilo jasno.

Je li nam neugodno prigovoriti, ne platiti uslugu koja nije na razini? Iako će većina reći kako bi se pobunili isti tren, u stvarnosti to je malo drugačije.

Pogledajte dokaz da se bogatima 'klanjamo', a da sirotinji baš i nismo voljni pomoći

Ekipa Provjerenog bila je u restoranu azijske kuhinje u kojem gosti očekuju začine. Od čilija, kurkume, soje, đumbira... pa sve do soli... cijela je tu paleta okusa i mirisa.. Ali njihovo očekivanje daleko je od onog što smo im mi skuhali. Prva narudžba bila je curry-indijsko jelo. I dok su oni ne sluteći čekali - u kuhinji je bilo veselo. U jedno od jela stavljena je količina soli dovoljna za 17 porcija. A da ne bi samo jedno jelo bilo presoljeno i drugo je, uz dekoraciju, dobilo šaku soli.

Muškarac koji je dobio curry u kojem je bilo više soli nego u crnom moru, jelo nije odmah probao. Krao je tek ovlaš posoljeno jelo svoje djevojke.  Pa je stavio još čilija preko cijele porcije ne znajući za katastrofu kakva ga očekuje. I zagrizao...

'Isuse Bože, kako su presolili', bila je njegova reakcija.

Dobar omjer cijene i kvalitete- to je ono što svaki potrošač traži. Istraživanja u turizmu su pokazala da nam strani gosti najviše zamjeraju što su u dobrim i lošim restoranima - cijene jednako visoke!

Preklinjali su je da stane: Vozačica skratila instruktore za 'pola života'

'Ali u svakom slučaju čovjek je platio uslugu, gost je platio uslugu i svrha restorana je gost, cijela priča oko ambijenta i hrane, hrana je na prvom mjestu', priča voditelj restorana Hrvoje Landeka

I baš zato što je tako, mi potrošači smo ti koji određuju je li nešto dobro ili ne.

Kako bi trebalo biti - savršen sklad okusa

Svako jelo mora biti savršen sklad okusa, baš kao u receptu. Ali i svako mora biti identično, a u azijskom restoranu u kojem smo bili na dan ih naprave više od stotinu. Baš zato im je ovaj zadatak malo teško pao priznaju. Jer cijelu karijeru paze kontrolirajući sebe i pomoćne kuhare da im se takav gaf ne dogodi! Ipak zanimalo ih je hoće li njihovi gosti biti iskreni.

'Zapravo čak je mali problem dobiti kritiku, mi tražimo, mi tražimo i slušamo reakciju jer tako se usavršavate poboljšavate kad dobijete stvarnu kritiku dojam svog jela i onda komuniciramo sa kuharima i dalje sa uslugom da stvari funkcioniraju da se sve digne na bolji nivo', kaže Hrvoje.

Jer gosti najčešće dođu jako gladni! Pa i ako nije u redu pojedu i nikada se više ne vrate.

Od tri para tek jedan prvi reagirao

I Marinu i njegovom prijatelju smo poslužili prezačinjenu hranu. Umjesto početnog šoka uslijedila je pohvala za kupus. Ipak što su više jeli, to je stvar postajala čudnija.

Od tri para tek je prvi reagirao istoga trenutka. Mario je voditelju rekao da je 'kuhar malo fulao sa soli'.

U POTRAZI ZA ODGOVOROM KOJI ZANIMA 170.000 GRAĐANA S pravom se osjećaju prevareno - oni nisu ti koji štede s razdjelnicima

Ostali su došli do pola jela! A onda smo, da ne produljujemo patnju, poslali konobare da pitaju je li sve uredu. Rekli su da je jelo slano.

I koliko god ova šala bila slana ipak smo im izmamili osmijeh na lice.

I zapravo priznaju da im je taktika izbjegavanje restorana nakon lošeg iskustva, a ne kritika na licu mjesta. Jer često i ako prigovore opet dožive negativno iskustvo, ali ne od osoblja već od okoline!

'Sjećam se da sam bio u malo većem društvu i onda sam prigovorio i onda su drugi prijatelji bili malo šokirani da kako sam ja sad nepristojan što sam prigovorio, a jelo je stvarno bilo loše', kaže Marin.

Kritika, bila dobra ili loša, ipak znači puno tvrde ugostitelji.

'Nije uvreda definitivno, znači svaka kritika je dobrodošla to mi je bitno, volim kad mi gost kaže što mu odgovara što ne, tako se učim', kaže kuhar Marko.

Ne želimo ispasti cjepidlake, ne želimo prigovarati... šutimo i trpimo. Priznaje to i sam kuhar kada skine pregaču!

Napojnica za sirovo meso

'U biti isto stvarno ako mi je nešto baš jako loše ne komentiram, nekako mi je bed, ali ono sad baš ovakve ekstreme ne znam da li bi prešutio. Znam kako je teško u ovome poslu pa ne da mi se bit gnjavator', kaže kuhar koji je jednom dobio sirovo meso kada je naručio platu. Nije je, kaže, vratio nego je pojeo ono što nije bilo sirovo, a na kraju je čak i napojnicu ostavio.

Koliko ste puta popili kavu kakvu niste naručili koja vam je stigla nemarom ili zabunom,ili pak gutali zalogaje kakve znate da ne bi trebali biti? Tada se sjetite kako za novac koji dajete zaslužujete baš ono po što ste došli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene