Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRAGA JOŠ TRAJE

Posmrtni ostaci žrtava sa šireg područja Vukovara - prebačeni u Srbiju?

Mjesto na kojem s tragalo za nestalima s Ovčare (Foto: Dnevnik.hr)
Mjesto na kojem s tragalo za nestalima s Ovčare (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lampioni/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Lampioni/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalima (Foto: Dnevnik.hr) Potraga za nestalima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mjesto na kojem s tragalo za nestalima s Ovčare (Foto: Dnevnik.hr) Mjesto na kojem s tragalo za nestalima s Ovčare (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ovčara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U Ministarstvu branitelja vjeruju da srpske vlasti imaju informacije o točnoj lokaciji na koju su prebačeni posmrtni ostaci iz masovnih grobnica na širem području Vukovara

Na Ovčari svijeće i cvijeće za pogubljene ranjenike, civile i zaposlenike vukovarske bolnice. Iz koje je odveden i Katičin sin.

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima Gordan Grlić Radman Veoma je nezadovoljan Ministar Grlić Radman nezadovoljan statusom Hrvata u Srbiji: "Hrvatska i Srbija nikad nisu imale tako nisku razinu suradnje”

"Teško je ranjen, odvežen i ne znam za njega ništa", kaže Katica Majić u suzama.
I nakon 27 godina nema nikakvih vijesti.

"Kad god su dolazile naše razmjene išla sam pitati znate li nešto, je li prozivan u Sremskoj Mitrovici, je li negdje u logoru? Traga do dan danas nema...", priča Katica.

U potrazi za novom masovnom grobnicom oko Ovčare lani je pretraživan teren, čak je prekopana i šuma neposredno uz spomen-obilježje.

No u Uredu za zatočene i nestale Ministarstva branitelja kažu kako nisu došli do saznanja da se na toj lokaciji nalazi još jedna masovna grobnica. Istodobno, vjeruju da su posmrtni ostaci sa šireg, vukovarskog područja, prije mirne reintegracije - prebačeni u Srbiju. 

"Kad sustavno to radite, onda prekopanjem prepoznate kade u kojima su postojali eventualno posmrtni ostaci. Nismo pronašli ništa", kaže pomoćnik ministra branitelja za nestale Stjepan Sučić.

Prošle su godine puna četiri mjeseca pretraživali teren, prekopali i šumu.

"Oko 70-ak tisuća kvadratnih metara za ono što smo pretpostavljali da bi se moglo vezati uz masovne grobnice. Nema kostiju", dodaje Sučić.

Hrvatska se žali na suradnju koju oko pitanja nestalih ima sa službenim Beogradom.

"Oni sigurno raspolažu podacima gdje su prebačeni posmrtni ostaci iz masovnih grobnica koje tražimo, a znate da se samo za šire područje grada Vukovara još uvijek ne zna sudbina 386 osoba, što branitelja, što civila", kaže Sučić. 

"U to vjerujemo da je prebačeno tamo, da oni zato šute. Oni su htjeli dati trag, jer mi vjerujemo da u Srbiji ima posmrtnih ostataka naših najmilijih koje tražimo", rekla je Manda Patko, predsjednica Udruge "Vukovarske majke".

"Ne na tragu onoga što su oni dali od susreta s Vučićem, jer oni dali nisu ništa...", rekla je Ljiljana Avir iz Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih.

Na otežan i gotovo nikakav dijalog sa susjedima, podsjeća i bivši SDP-ov ministar. I poručuje: treba inzistirati na odgovorima iz vojnih i obavještajnih arhiva!

"Veliki prijatelj naše predsjednice Aleksandar Vučić bi ili trebao dati podatke ili uvjeriti i nas, a posebno obitelji nestalih da on o tome pojma nema", kaže bivši ministar branitelja Predrag Matić.

U 27 godina potrage za nestalima otkriveno je 150 masovnih te više od 1300 pojedinačnih grobnica. U njima su pronađeni posmrtni ostaci 5160 osoba. Od toga je identificirano 4225 osoba. Reakcija službenog Beograda danas je izostala. Bilo da traga za nestalima ili posmrtnim ostacima - u Hrvatskoj još uvijek nisu riješena 1922 slučaja iz Domovinskog rata.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene