Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Uživam u radu s mladima''

POSLOVNI ANĐEO DOLAZI U HRVATSKU Otkriva koja je prednost raditi za sebe, a ne za drugog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski poslovni anđeo Peter Cowley koji je do sada osobno ulagao u više od 50 startupova, dolazi u Zagreb na EBAN Winter University 2016. te će sudjelovati na panelima o mentoriranju onih koji tek ulaze u poduzetničke vode.

Peter Cowley poslovni je anđeo koji većinom ulaže u poduzetnike koji se bave industrijom tehnologije. Ono što je specifično za tu industriju jest da je u njoj veoma malo žena, a Cowley je u razgovoru za Dnevnik.hr iz perspektive investitora pokušao odgovoriti zašto je tome tako.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EBAN WINTER UNIVERSITY 2016. Posebnu nagradu Nove TV na Zagreb Connectu osvojio je startup ''Nanodiy'' Slika nije dostupna EBAN Winter University 2016. Nova TV nagradila startupovce koji su osmislili inovativni način tiskanja na tekstil

Prije nego je ušao u biznis, studirao je inženjerstvo i računalne znanosti na Sveučilištu Cambridge, te je bio vlasnik malih tvrtki u tehnologiji i građevinarstvu. Bio je poslovni anđeo godine 2014./15., a već je niz godina aktivan poslovni anđeo te je član upravnog odbora Cambridgeovih anđela. Osobno je ulagao u više od 50 startupova i vodio je mnoge investicije.

U Zagrebu će sudjelovati u EBAN-u, a tim smo povodom s njim razgovarali o perspektivi investitora i poslovnog anđela.

Koje su glavne prednosti toga da ste vlasnik svoje tvrtke i što ste do sada naučili iz tog poslovnog iskustva?

Poduzetnik sam već 30 godina i iskusio sam što znači imati svoj vlastiti posao. Ja sam u vlastiti posao ušao jer sam na taj način imao kontrolu nad svojim životom. Nisam radio za nekog drugog, nego sam imao vrijeme kontrolirati ono što radim i kad radim. To je najveća prednost kada ne radiš za nekog drugog. Druga prednost ili potencijalna prednost jest da na kraju možete zaraditi više novca. Definitivno možete završiti i s manje novca, ali definitivno imate kontrolu nad stvarima prema kojima ste strastveni i potencijal je financijski povrat.

Što Vas kao poslovnog anđela motivira u pomaganju poduzetnicima?

Poslovni anđeo postao sam prije osam ili devet godina, većinom zato jer sam podupirao prijatelja koji je započinjao posao s ulaganjem poslovnog anđela. Imali smo lijepo putovanje sljedećih sedam godina.

Uživam u tome. Uživam biti poduzetnik i poslovni anđeo. Ono što me posebno veseli i zbog čega sa strašću obavljam posao poslovnog anđela je to što provodim vrijeme s mladim strastvenim ljudima, pametnim ljudima koji imaju ideje i pomažem im da rastu i razvijaju te ideje, a u isto vrijeme obavljam posao. Radim to šest ili sedam dana u tjednu. Mnogo vremena provodim većinom s mlađim poduzetnicima koji se bave različitim vrstama poslova i veoma uživam u tome.

Kakva su Vaša iskustva u ulozi poslovnog anđela s mladim poduzetnicima, ispod 30 godina. Koje su glavne pogreške koje rade mladi poduzetnici i imaju li prednosti u odnosu na starije poduzetnike?

Ako pogledate u moj protfolio od gotovo 50 poduzetnika, prosječna dob osobe kojoj pomažem je 38 godina i to je mnogo, što implicira to da ima podosta starijih poduzetnika u 40-ima i 50-ima. Oni s kojima blisko surađujem bili su mlađi od 30 kada su osnovali tvrtke. Njihove prednosti su to što imaju više vremena, odnosno manje drugih obveza kao što je obitelj, djeca… jer morat će izdvojiti i do 70 sati tjedno za posao. Mane su, naravno, to što nemaju iskustvo. Postoje neke pogreške koje će morati napraviti i tu moje iskustvo kao poduzetnika s 30 godina rada i sve greške koje sam napravio, može pomoći. To što ste u odboru neke firme ne znači samo da pazite na to kako je novac potrošen i prikupljen, već i mentoriranje i pomaganje da vlasnici ne naprave iste greške koje sam ja radio. Među njima su pogreške zapošljavanja, formiranje i podizanje timova, pregovaranje s kupcima, dostavljačima… cijeli niz stvari. Ne biste očekivali da 26-godišnjak ili 27-godišnjak zna sve te stvari. Upravo zato uživam raditi s mladim poduzetnicima, jer im treba više pomoći.

Prema Vašem mišljenju, koje su glavne razlike između muškaraca i žena na vodećim mjestima u poduzetništvu, ako mislite da ih ima?

Ja ulažem u tehnologiju u Velikoj Britaniji, ali vjerojatno je slično i u drugim zemljama. U toj industriji većinom rade muškarci. U poduzetništvu koje se bavi tehnologijom većinom rade muškarci. Rijetko ćete pronaći ženu koja se nalazi na poziciji vođe u poduzetništvu koje se bavi tehnologijom. One se većinom bave mekšim dijelovima te industrije kao što je primjerice biotehnologija, marketing ili ljudski resursi. To je također ključno za posao, ali to nije ono u što ja ulažem. Ako pogledate tih 50 poslova u koje ulažem, u njima je samo 10 posto žena, što je vrlo malo. Ali to nije zato što ne podupirem žene, nego za poslove u koje ulažem, žene nemaju dovoljno vještina da bi bile osnivačice.

Što očekujete od sudjelovanja u ovogodišnjem EBAN-u koji se održava u Zagrebu?

Dolazim u Zagreb da bih pomogao, da sudjelujem na panelima, treniram, mentoriram, ali i da bih razumio kako se poduzetnici i investiranje razvija u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene