Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazneno djelo

POSLOVATI U HRVATSKOJ Manji je, ali ovaj problem i dalje postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od sedam tisuća poslodavaca u Hrvatskoj svojim radnicima duguje plaće. Najnoviji su to podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine.

23.825 radnika u Hrvatskoj za svoj rad nije dobilo plaću. Za to je krivo 7.157 poslodavaca. A neisplata plaća je kazneno djelo.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor"

Na pitanje koliko je u Hrvatskoj procesuirano ili uopće pokrenuto procesa protiv poslodavaca koji nisu isplatili plaću ako je to kazneno djelo, ministar uprave Orsat Miljenić odgovorio je kako je broj takvih procesa premalen.

'Zato što je to nešto što se kaznenim pravom teško rješava', rekao je Miljenić.

Branko Grčić: U idućem mandatu smanjujemo PDV i povećavamo plaće, iza tog čvrsto stojimo

A na listama neplatiša tvrtke su i u državnom vlasništvu. 86 radnika 3. maja Tibo čak šest mjeseci nema plaće.

'Može doći do poremećaja u svakom poduzeću s likvidnostima, međutim ovdje je problem ako se to događa čitav niz mjeseci', napominje Josip Budimir, Domoljubna koalicija.

A ekonomski streteg Domoljubne koalicije, ministar Miljenić i predsjednik HUP-a su sudjelovali u panel diskusiji ''Poslovati u Hrvatskoj''. Govorili su o preprekama u poslovanju i investicijama. Mi smo ih pitali i za neisplate plaća.

'Kad smo dobili mandat bilo je 70-ak tisuća, sad smo na nekih dvadeset tisuća', rekao je ministar Miljenić.

'Treba ići na što je moguće ranije otvaranje stečajnih postupaka jer što ga ranije otvorite to je veća šansa da spasite ta radna mjesta', rekao je Budimir.

Ministar u aktualnoj Vladi tvrdi sve će se rješiti novim stečajnim postupkom.

'Platit će iz svoje imovine,ako recimo oštećuje svoje radnike i firme i izvlači novce sa strane, sad će nam biti puno jendostavnije to uzet i vratit natrag', rekao je ministar Miljenić.

Za predsjednika Udruge poslodavaca stvari su jasne.

'Poslodavac koji je ozbiljan vodi brigu da ima motivirane, vješte, dobro plaćene ljude. Naravno da ima uvijek 10 posto onih poslodavaca koji se ne ponašaju kako treba prema svojim radnicima', kaže Davor Majetić, direktor HUP-a.

Poslodavci nisu neprijatelji radnicima i obratno - poruka je iz HUP-a. Zakon o radu mora biti fleksibilan - te omogućiti lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje. No zakon kad je u pitanju neisplata zarađenih plaća i dalje ostaje samo slovo na papiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene