Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak završio bez dogovora

Poslodavci u razminiranju: Ne možemo ispuniti zahtjeve pirotehničara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne možemo ispuniti zahtjeve pirotehničara za povećanjem plaća jer bi to dovelo do otpuštanja radnika zaposlenih na poslovima razminiranja ili do gašenja tvrtki koje se time bave, poručili su danas poslodavci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi humanitarnog razminiranja.

Ukupna financijska sredstva koja su u ovoj godini namijenjena razminiranju iznose 203,2 milijuna kuna, a kada bi prihvatili zahtjeve triju sindikata pirotehničara, koji su jučer započeli sa štrajkom, samo za plaće bi potrošili 214,5 milijuna kuna, istaknuo je predsjednik Udruge Mladen Džalto na konferenciji za novinare.

Na današnjem sastanku s predstavnicima sindikata i Hrvatskog centra za razminiranje, koji je završio bez dogovora pa se štrajk nastavlja, poslodavci su predložili da se do kraja godine primjenjuju odredbe starog kolektivnog ugovora koje su pirotehničarima omogućavale da za puni radni mjesec, odnosno 21 radni dan, dobiju plaću od 8.700 kuna neto plus terenski dodatak, što je značilo ukupnu zaradu iznad 12.000 kuna.

Sindikati, međutim, traže povećanje plaća koje bi im zajedno s terenskim dodatkom osiguralo više od 14.000 kuna mjesečno, što poslodavci ne mogu ispuniti jer već pet godina dobivaju isti godišnji iznos za razminiranje, sa čime se jedva krpaju i već su mnogi u gubicima, ustvrdio je Džalto.

>> Pirotehničari štrajkaju, traže veće plaće

Za razliku od državnog Mungos Razminiranja, kojem država izravno daje poslove, mi se moramo boriti za posao na natječajima koje raspisuje Hrvatski centar za razminiranje. Također ovisimo o vremenskim uvjetima, budući da po lošem vremenu pirotehničari ne mogu raditi, ali im svejedno moramo osigurati plaće, rekao je Džalto.

Problem je što se već godinama ne osiguravaju dovoljna proračunska sredstva kako bi se moglo provesti razminiranje u skladu s Nacionalnim planom protuminskog djelovanja. Ove su godine tako, po planu, trebala biti osigurana 572 milijuna kuna, a dobili smo 203 milijuna, kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Sindikati bi trebali razgovarati s poslodavcima i predstavnicima države o tome kako pribaviti dovoljno sredstava za razminiranje, uključujući i moguće korištenje EU fondova, smatra Majetić.

Ako se štrajk nastavi do ispunjenja zahtjeva, mnoge tvrtke za humanitarno razminiranje će propasti i time se pridružiti onima koje su već osvanule na listi poreznih dužnika, jer su nakon zatvaranja ostale dužne državi ukupno oko 50 milijuna kuna, kažu čelnici Udruge humanitarnog razminiranja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Pravosudni radnici nastavljaju štrajk - 1 Bez ponude Vlade Pravosudni djelatnici nastavljaju štrajk, ne odustaju od zahtjeva: "Za naše kvalifikacije i odgovornosti, plaće su preniske" Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 3 Počinje štrajk Pravosuđe od ponedjeljka u blokadi, određene poslove neće obavljati. Malenica: "Ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene