Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspektori rijetko izlaze na teren

Poslodavci slabo poštuju prava radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S modernom tehnologijom sve više Hrvata posao obavlja pred računalom. Zakon je kod toga jasan. Iako su kazne za nepoštivanje prava radnika visoke, pravila se pridržavaju tek rijetki.

Prema Pravilniku o sigurnosti rada na računalu ni jedan zaposlenik ne smije kvariti oči, naprezati kralježnicu ili oštećivati zglobove. Radna površina ne smije biti sjajna, a stolac mora biti podesiv kako kralježnica ne bi trpila. Na tipkovnici se slova moraju jasno vidjeti. Kad su monitori u pitanju, Pravilnik je jasan: monitor ne smije titrati, a sve što na njemu piše, mora se vidjeti bez naprezanja.

Pročitajte i ovo Biserka, umirovljenica I oni će u prosvjede? Kako žive umirovljenici u Hrvatskoj? ''Gladni su, znate, imam par prijatelja i prijateljica koji su gladni'' Slika nije dostupna Crkve prodaju križeve koje proizvode 'robovi'

Titranje slike i predugo gledanje u monitor mogu opasno naštetiti vidu. Očna se jabučica isušuje, pa dolazi do umora očiju, glavobolje i slabijeg vida.

Više od četiri sata na dan za računalom provede trideset posto zaposlenih.

Prednost pred starim generacijama monitora ima LCD pa je titranje slike izbjegnuto. Novinarima, službenicima ili informatičarima posao bez računala je nezamisliv. Stučnjaci savjetuju da se svako malo makne pogled s kompjutora, pogleda sa strane, radi na ugodnoj udaljenosti, sjedi na ugodnom stolcu te radi na dobroj osvjetljenosti sobe, a da pri tome svjetlost ne ide direktno u oči.

Rok za prilagodbu Pravilniku istječe za pola godine. Mnogi ga poslodavci ignoriraju bez obzira na kaznu od 40 tisuća kuna. Nije ni čudno zna li se da će im inspektori teško zbog toga zakucati na vrata. Iako im zakon nalaže da brinu o provođenju pravilnika - inspektori rijetko izlaze na teren zbog ovakvih stvari - ima ih samo 120 pa se bave 'teškim' slučajevima. Gubitak vida na poslu nažalost nije u toj kategoriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene