Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjivanje konkurentnosti?

Vlada povećala boravišnu pristojbu za 1 kunu, poslodavci u turizmu odmah reagirali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslodavci u turizmu su protiv povećanja boravišne pristojbe, odluke koju je donijela Vlada na posljednjoj Sjednici, bez prethodnih analiza.

Vlada je u petak utvrdila visinu boravišne pristojbe za 2018. godinu u rasponu od 2,5 do osam kuna po osobi i noćenju, ovisno o razredu turističkog mjesta i razdoblju korištenja.

Pročitajte i ovo Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti" Turisti Smještaji skoro popunjeni Brojni turisti pohrlili u Hrvatsku na doček Nove godine: "Očekujemo da ćemo premašiti prošlogišnju brojku"

Poslodavci u turizmu protive se povećanju boravišne pristojbe bez prethodne analize efikasnosti sustava turističkih zajednica, učinaka financijskih sredstava iz te pristojbe i osiguranja efikasnosti naplate te razmjernog opterećenja svih obveznika plaćanja, poručili su u utorak iz udruženja turističkih poslodavaca.

Prema zajedničkom priopćenju, povećanju boravišne pristojbe za 2018., kako je predložilo Ministarstvo turizma, protive se turistički poslodavci iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) odnosno Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma, Udruženja hotelijera pri HGK, Kamping udruženje Hrvatske (KUH), HUP-Udruge nautičkog sektora te Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima-charter pri HGK.

Iz tih udruga su tijekom nedavno završene javne rasprave negativno reagirali na prijedlog Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. Ministarstva turizma.

"Prije donošenja odluke o bilo kakvim izmjenama uređenja i povećanja visine boravišne pristojbe treba analizirati postojeće financijske prihode te ispunjavanje svrhe i zadaće turističkih zajednica. Tek kada se definiraju potrebne izmjene i preuredi sustav turističkih zajednica kroz donošenje dugo najavljivanog novog zakona o turističkim zajednicama i zakona o boravišnoj pristojbi, moći će se utvrditi i financijske potrebe sustava te definirati potrebna povećanja boravišne pristojbe", smatraju u udrugama.

Napominju da su na taj način i do sada komunicirali s Ministarstvom, a koje je nakon toga u proceduru uputilo samo prijedlog povećanja visine boravišne pristojbe kroz donošenje Uredbe.

Poslodavci naglašavaju da bi povećanje boravišne pristojbe bilo još jedno neopravdano opterećenje za hrvatski turizam nakon povećanja PDV-a i poreza na nekretnine, jer boravišna pristojba, iako ju izravno ne plaćaju poslodavci već turisti, čini sastavni dio konačnog troška smještaja koji plaća gost tj. sastavni dio ukupne cijene svih usluga smještaja kojom Hrvatska konkurira na turističkom tržištu.

"Svako dodatno opterećenje smanjuje konkurentnost hrvatskog turističkog sektora što je potpuno suprotno strategiji razvoja hrvatskog turizma i preporukama EU da se smanje fiskalna i parafiskalna opterećenja gospodarstva. Prihodi od boravišne pristojbe ionako značajno rastu zbog rasta dolazaka pa je tako porast u 2016. iznosio 6 posto ili 25 milijuna kuna", ocjenjuju iz udruga.

Kažu i da se udruge poslodavaca u turizmu u načelu ne protive izmjenama aktualnog modela uređenja boravišne pristojbe, ali smatraju da prvo treba urediti sustav tj. donijeti dugo najavljivani novi zakon o turističkim zajednicama i novi zakon o boravišnoj pristojbi, u kojima će se detaljnije precizirati aktivnosti koje provodi svaka pojedina razina sustava turističkih zajednica, kao i precizna, odnosno transparentnija namjena sredstva prikupljenih od te pristojbe.

"Vjerujemo da će Ministarstvo turizma uvažiti stav ključnih udruga u turističkom sektoru i preispitati opravdanost usvajanja aktualnog prijedloga povećanja visine boravišne pristojbe te za sada odgoditi predložene izmjene visine boravišne pristojbe", zaključuju poslodavci iz turizma.

Ministarstvo turizma pripremilo je, nakon provedene javne rasprave, prijedlog Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. s povećanim iznosima te pristojbe u odnosu na dosadašnje.

Vlada svake godine u ljeto usvaja uredbu kojom se određuju iznosi boravišne pristojbe za iduću godinu.

Prema prijedlogu Uredbe za 2018. najviši iznos boravišne pristojbe po osobi i noćenju u glavnoj sezoni povećava se za 1 kunu, sa 7 na 8 kuna, odnosno općenito raspon tog iznosa blago se povećava u odnosu na dosadašnje, pa se kreće od najmanjih 2,5 kune izvan sezone u D i ostalim razredima turističkih mjesta, do 8 kuna u A razredu turističkog mjesta i u glavnoj sezoni.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende ocijenio je da povećanje boravišne pristojbe neće negativno utjecati ni na jedan segment hrvatskog turizma, nego štoviše omogućiti povećanje iznosa za promociju i razvoj proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene