Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presedan u kontroli radnika

Samo u Hrvatskoj radnici moraju i na poligraf

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poligraf prolaze radnici izdavačkog poduzeća Profil. Tvrde kako su primorani na to, jer poslodavac misli da ga potkradaju. Poligraf je najdrastičnija metoda kontrole radnika, ali u Hrvatskoj se koriste i druge metode. Neke su i na granici zakona.

Ako biste bili u prilici, biste li ukrali knjigu? Na to pitanje morao je odgovarati među ostalima i Davor Škrinjar, voditelj skladišta Profila. 'Prošao sam i to je to', rekao je Škrinjar. Poslodavac je za njega i ostale radnike skladišta želio utvrditi jesu li lopovi.

Pročitajte i ovo Kopije knjiga - 6 Blago s polica "Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

'Nije riječ o sporadičnim krađama jedne, dvije knjige nego je riječ o organiziranom kriminalu, krađe velikih količina knjiga koje su se kasnije preprodavale na crnom tržištu', rekao je Ivica Prtenjača, glasnogovornik Profila. Sam voditelj skladišta nije primijetio da se krade.

Djelatnici su potpisali izjavu da pristaju na poligraf. Većina radnika iz straha da ne izgube posao. Sindikalni pravnik Domagoj Rebić ovakvu provjeru radnika smatra nezakonitom, ako ne i mobbingom. 'Pitanje je, je li ta suglasnost rezultat prave volje radnika ili je u pitanju nešto drugo', rekao je Rebić.

Poslodavci imaju legalne metode nadzora radnika. Smiju prisluškivati službeni mobitel i provjeravati službeni e-mail. Radnike mogu testirati i na alkohol i droge. Ali već kamera u poduzeću na rubu je zakona. 'Sve zavisi od pojedinog slučaja, ali u načelu nije definirano zakonom da bi poslodavci na taj način mogli nadzirati radnike', kaže Rebić. Krađa knjiga je za policiju, a dopusti li država poligrafska ispitivanja, poslodavci se uskoro uzeti posao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene