Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prezimiti u skloništu

Posljednjih 10 godina kroz osječko je prihvatilište prošlo stotine beskućnika, samo se jedan uspio zaposliti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabornica nam je prazna, a skloništa za beskućnike – prepuna. U ovom trenutku 391 soba nalazi se u 15 hrvatskih prihvatilišta za beskućnike. Među njima sve je više mladih. U prihvatilišta dolaze čak i majke s djecom.

Antonio Vidlak 31. rođendan dočekuje u osječkom prihvatilištu za beskućnike. Uz sokove i kavu, skromna proslava među beskućnicima.

Pročitajte i ovo Air Jordan zlatne tenisice prekrasan kraj godine Pronašli tenisice u kanti, a priča iza njih je nevjerojatna: "Bila sam šokirana" Beskućnici u Los Angelesu Istraga u tijeku Serijski ubojica beskućnika hara ulicama Grada anđela? Policija uhvatila sumnjivca

"U mojim godinama to je jako strašno. Skoro pa graniči sa ... ne znam. Ali nije uopće dobro. Pogotovo s tim što ja nisam ni star ni nemoćan", rekao je Antonio, bivši zatvorenik. Do posla dolazi teško.

"Kad ste bivši zatvorenik, koliko god da se trudite i koliko god da pokušavate, ipak se teško vratiti u društvo", kaže on.

U zimskim mjesecima osječko je prihvatilište krcato. "Trenutno u našem centru borave 22 korisnika od toga 20 muškaraca i dvije žene. Kapacitet je 24. A to znači da su nam muške spavaonice popunjene. Još imamo dva mjesta u ženskoj sobi", kazala je Olivera Balatinac iz Centra za prihvat beskućnika u Osijeku.

U 11 hrvatskih gradova otvoreno je 15 prihvatilišta za beskućnike. Niti jedno nije državno. O beskućnicima brinu Caritas, Crveni križ i humanitarne udruge. "Iz državnog proračuna niti lipe zato što se država lijepo ogradila i u Zakon o socijalnoj skrbi odmah stavila članak da su lokalne i županijske uprave dužne sufinancirati Centre za prihvat beskućnika", dodaje Balatinac.

Što ne može iz državnog, može iz europskog proračuna. "Iz europskog Socijalnog fonda prvi put ove godine da su osigurana sredstva za prijavu projekata, tako da su osigurana još dodatna 2,5 milijuna kuna", rekla je Marija Pletikosa iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Novac je to prijeko potreban za resocijalizaciju beskućnika. Bez tuđe pomoći ovi će ljudi teško stati na svoje noge. "Iskreno, ne nadam se ničem", kaže Antonio.

U posljednjih 10 godina kroz osječko je prihvatilište prošlo na stotine beskućnika. Tek jedan se uspio zaposliti. Ostali odlaze i vraćaju se - prezimiti.

U današnje vrijeme nije nikakav problem završiti na ulici. Gubitak posla, neplaćena rata kredita, ovrha. I doslovno preko noći ostajete bez krova nad glavom. Beskućnici ovdje imaju tri obroka, na toplom su i u čistom. Organizirane su im i radionice kako bi se lakše vratili u društvo. Božićne ukrase koje su izradili prodavat će na osječkom adventu. Ovdje imaju i tečaj informatike, uče pisati životopise, tražiti posao preko interneta. Ipak - povratak u normalan život teško ide.

391 beskućnik u ovom je trenutku evidentiran u prihvatilištima diljem Hrvatske. Siva brojka je puno veća. Sudeći po prizorima na našim ulicama barem ih je dvostruko više. Kada bi svi u ovom trenutku i zatražili smještaj, prihvatilišta ih ne bi mogla primiti jer su puna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene