Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ispada da život ima cijenu"

Posljednja nada za liječenje male Kristine: Pokrenuta humanitarna akcija za skupu terapiju u Španjolskoj

Kristina s roditeljima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Kristina s roditeljima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomoć za liječenje male Kristine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomoć za liječenje male Kristine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kristina s roditeljima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kristina s roditeljima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ljiljana Vuketić Ljiljana Vuketić iz Udruge Ljubav na djelu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomoć za liječenje male Kristine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Malena Kristina boluje od opakog karcinoma koji je metastazirao. Mora hitno na liječenje u Španjolsku, ali troškovi liječenja i smještaja stoje oko 170 tisuća eura, zbog čega je pokrenuta humanitarna akcija. Roditelji kažu kako je ova imunoterapija koja se primjenjuje u Španjolskoj zadnja nada za njihovu kćer.

Malena Kristina po drugi put se bori s opakim rakom – neuroblastomom. Ovaj put je stanje gore, jer je metastazirao na trbušnu šupljinu.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Karcinomi glave i vrata - 4 Sva moguća pomoć stručnjaka Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost

"Ružan osjećaj kad vam kažu da se opet ponovilo. A morate se nositi s tim, jer ako vi nećete, ne može ni dijete", rekla je Željka, Kristinina majka.

Cijelo vrijeme Kristina se liječi u Klaićevoj bolnici, gdje kažu kako je ona prvo dijete u Hrvatskoj koje je dobilo prvu dozu posebno skupog lijeka za liječenje neuroblastoma.

"Još tijekom dobivanja ciklusa te kemoterapije smo postavili sumnju i na žalost i poslije dokazali da je došlo do recidiva bolesti", objasnio je Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klaićeve bolnice.

Zbog toga je nastavljeno klasično liječenje kemoterapijom. "Postigli smo jednu uvjetnu stabilizaciju bolesti. Međutim, na žalost, nije došlo do izlječenja", rekao je Bahtijarević.

Kristina s roditeljima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pomoć za liječenje male Kristine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Posljednja nada je vrlo skupa imunoterapija, koja se primjenjuje u Barceloni.

"Već se dvoje djece liječi tamo uspješno. I to nam je ustvari jedina šansa taj lijek koji se već koristi u Americi, a u Europu je došao prije godinu dana", rekao je Vinko, Kristinin otac.

Lijek je još u eksperimentalnoj fazi, pa se troškovi liječenja ne mogu teretiti putem HZZO-a. A samo lijek stoji 120 tisuća eura, zbog čega je pokrenuta humanitarna akcija.

"Akcija traje do ožujka. Mi smo ju pokrenuli upravo zato što je Kristina iskoristila sve metode liječenja u Hrvatskoj. Postoji najnoviji lijek i taj lijek pomaže djeci koja imaju metastaze. I to ja sada zaista zadnja nada za Kristinu", objasnila je Ljiljana Vuletić iz Udruge Ljubav na djelu.

Kristina s roditeljima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ljiljana Vuketić Foto: DNEVNIK.hr

Kristina više nema vremena i u Barcelonu putuje već ovog vikenda. Njezini roditelji vjeruju kako bi sve bilo puno bolje da je država od početka omogućila novac za liječenje. "Novac je u biti presudan. U biti, ispada da život ima cijenu", rekao je Vinko.

Iz Udruge kažu kako se ovakve akcije ne bi poduzimale da je Hrvatska članica SIOPEN-a, strukovne organizacije pedijatrijskih onkologa koji liječe neuroblastom. "SIOPEN organizacija radi kliničke studije za lijekove koji još nisu na listi lijekova u državi", rekla je Vuletić.

Nadu mnogi polažu u Fond za inovativne i vrlo skupe lijekove, kojih nema na listi lijekova. Fond je u fazi registracije.

"Bit će sve više novih lijekova koji kucaju na vrata i u tom smislu taj Fond bi trebao, dok lijek ne dođe na listu, pomoći da pacijenti ne čekaju", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kristina će za mjesec dana napuniti pet godina. Za rođendan ona želi samo, kako je rekla njena majka, "da ozdravi i da se vratimo seki i budemo svi zajedno i živimo svi sretno, ako je to moguće".

Ako imate želju pomoći Kristini, možete to učiniti putem Udruge Ljubav na djelu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene