Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Voda nema milosti...

Sve su uložili u svoje domove, a sad će ih morati rušiti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljena je sanacija u poplavljenim mjestima istočne Slavonije. Stanovnici su i u subotu obilazili svoje kuće, raščišćavali dvorišta. Ali na povratak još ne pomišljaju. Teren obilaze i inspektori ministarstva graditeljstva. Popisuju kuće koje će se morati rušiti. Ni opasnost od zaraze još nije prošla - prava akcija zaprašivanja komaraca tek će uslijediti u idućih nekoliko dana.

Život se polako vraća u Strošince. Većina namještaja stanovnika ovog mjesta završit će na glomaznom otpadu. Zahrđali dječji bicikl, odbačene daske - isti prizori u svakoj ulici. Sve se raščišćava.

Pročitajte i ovo Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 5 Prizori koji tjeraju suze na oči "Ovo dosad nisam doživio": Strava u Slavoniji, pomor 90 posto pčela, a ovo je razlog Najezda komaraca, Bijelo Brdo kod Osijeka invazija je počela VIDEO Prizor kao iz horor-filmova! Pogledajte najezdu krvopija u Slavoniji: "Imam 60 godina i ne pamtim ovakvo nešto, a znamo da najgore tek slijedi"

A na povratak - mnogi još ne pomišljaju. 'Ja neću, imam petero djece, dokle god ne bude medicinski i zdravstveno ispravno', kaže Nenad iz Strošinaca.

Opasnost ovdje još nije prošla. 'Doista nam je važno čim prije omogućiti stanovnicima povratak u njihove kuće, naravno, ne za boravak i preko noći, ali barem preko dana da mogu izmiještati svoje stvari', kaže Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Crpke rade punom parom. No, pravi posao - onaj iz zraka tek ih čeka. Akcija zaprašivanja komaraca, privremeno prekinuta zbog vremena, nastavit će se sljedećih dana.

Kilometri zečjih nasipa nisu pobijedili Savu. Voda se povukla. Urod je - propao. Štete su velike, na nekim kulturama čak i stopostotne, kaže ministar Jakovina.

Gunjom odzvanjaju strojevi za dezinfekciju. Oni bi trebali spriječiti zarazu. Ovdje, kao i u Rajevu selu - još nema pitke vode. Mještani ovise o cisternama.

Mještanima će u obnovi priskočiti i hrvatski Caritas. Onima, koji su ostali bez svega - neumorno se pomaže.

I vi možete pomoći poplavljenima! Evo što im je sada najpotrebnije!

Građevinski inspektori na terenu

Inspektori ministarstva graditeljstva u Račinovcima su ocjenjivali stanje kuća. Jedna od ruševnih građevina je i kuća Josipa Šestića. 'To smo ja i supruga u zadnjih 4-5 godina obnovini, sve je novo bilo u kući. To je sve nakvašeno, nije više ni za šta. A što je najgore nama je kuća sada najpotrebnija', kaže nam Josip.

Josip je u svoju kuću ušao prvi put nakon dva tjedna. U njoj je zatekao popucale zidove, uništen namještaj i odjeću.

Marijan se bavi pčelarstvom. U poplavi mu je uništeno tri tone meda. On i supruga ne mogu sami počistiti sve što je ostalo iza poplava.

Stanovnici Račinovaca nadaju se samo jednom - pomoći države u saniranju njihovih domova.

Ocjenjivanje stanja kuća i zbrajanje šteta od poplava nastavit će se i idućih dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene