Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada donosi zakone, a Sabor stoji

POSLJEDICE BLOKADE DRŽAVE Obećanja odlaze u povijest, a ova se odnose na sve nas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada radi kao da nije opozvana. Donose zakone iako im predsjednik Hrvatskog sabora poručuje da više neće sazivati sjednice. Propala su neka predizborna obećanja.

Nažalost, mnoga pitanja iz svakodnevnog života građana nisu riješena, neke skupine u društvu ostale su bez proračunskog novca.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira" Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Baš kao i novčanica od 500 eura, vladino obećanje da će dvije takve dati za svako novorođeno dijete odlazi u povijest. Pečat ipak ne odlazi u povijest jer konačna izmjena zakona nikada nije došla do Sabora.

Opozivom Vlade sve je stalo - većinom na štetu mladih. Zbog nedostatka novca privremeno je obustavljena mjera stručnog usavršavanja za 2.400 kuna. Školska godina je završena, a djeca branitelja još čekaju svoje stipendije.

Novca nema ni za prijevoz učenika od jeseni, ali ministar kroji nova pravila. 'Da uvedemo cenzus. To će sigurno biti dohodovni cenzus', rekao je ministar obrazovanja, Predrag Šustar.

Na čekanju je i kurikularna reforma. Tehnički ministar razriješio je ekspertnu radnu skupinu - novu ne smije imenovati.

Vladi je izglasano nepovjerenje. Smije donositi tehničke odluke, ne smije kadrovirati i ne smije donositi odluke koje će opteretiti iduću vladu. Prema tumačenju nekih ne smije ni predlagati zakone, no oni ih ipak upućuju u Sabor. A sabor, iako može, ne zasjeda.

Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom istekao je mandat- novog imenovanja sada ne smije biti. Zapela je i redovna rotacija hrvatskih veleposlanika u inozemstvu kojima je istekao mandat.

Nije oformljeno niti vijeće za građanski nadzor rada tajnih službi. Saborski odbor za nacionalnu sigurnost pokušat će to učiniti u četvrtak.

Obećanja možda neće ispuniti, no Vlada je dosljedna kada su u pitanju telefonske sjednice. Na jučerašnjoj su dali dopuštenje HŽ Cargu da kratkoročni kredit zamijeni dugoročnim, što kažu, nije opterećenje. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene