Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ožujka

Poskupljuje studentski život, rastu cijene prehrane i smještaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrazovanja Željko Jovanović najavio je kako će studenti uskoro dobiti nove cijene prehrane, ali i smještaja. U cijeloj Hrvatskoj obroci i studentske sobe imat će jednaku cijenu.

Nakon 15 godina, studentski obroci poskupljuju. 'Nije dobro, naravno da nije dobro, jedva se ovako ima, a kamoli sad kad se još poskupljuje', kaže studentica Lea.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Potres ih prisilno preselio u dom - 21 PROBLEMI SA SMJEŠTAJEM Iz Studentskog centra oglasili se nakon apela ogorčene studentice: "Naravno da je jedan od čimbenika i smanjeni kapacitet, ali..."

Prosječna cijena obroka u menzama je 16,60 kn - 4,40 kn plaćaju studenti, ostalo Ministarstvo. 'Ekonomska cijena tog obroka je 22,60 kn, dakle razlika je 5,90 kn. Tih 5 kuna podijelit ćemo dijelom na Ministarstvo, dijelom na studente, a dijelom na Studentski centar', kaže ministar Željko Jovanović.

>> Zagrebački SC dužan 121 milijun kuna, sanirat će ga Vlada

Do sada su studenti plaćali obrok ovisno o mjestu studiranja. Povećane cijene trebale bi biti jednake u cijeloj zemlji.

'Ako se promijeni prehrana, to nam je još i gore jer na to najviše trošimo', kaže studentica Ljubica. 'Čak i ako poskupe 2-3 kune, meni su premija, gdje mogu dobiti tako jeftino i tako fino?', kaže studentica Anamarija.

Izjednačit će se cijene smještaja u studentskim domovima. Ministar je podsjetio da se one nisu mijenjale 19 godina. Studenti upozoravaju na poskupljenja prije tri godine. 'Što se tiče smještaja je, kad sam bila prva godina, onda su poskupili cijene', kaže studentica Matea. 'Smještaj se mijenjao, sad i prije par godina cijene nisu bile iste', dodaje Lea.

Navedene mjere trebale bi napuniti blagajne studentskih centara, posebno onog u Zagrebu koji skrbi o 67.000 studenata. Prošlu je godinu završio s minusom od 121 milijun kuna. I zato Vlada pokreće njegovu sanaciju. 'Zbog neodgovornog rada uprave koja je u svim ovim kriznim vremenima povećavala broj zaposlenih', kaže ministar Jovanović.

U SC-u tvrde kako im Ministarstvo duguje velik dio tog duga - 46 milijuna kuna. Za ministra je riječ o dva milijuna.

Dugogodišji ravnatelj Studenskog centra Niko Vidović danas nije bio dostupan za komentare. Umjesto toga, dostavio nam je dopise o financijskom stanju SC-a koje je slao ministru Jovanoviću. A ministar je imenovao novog sanacijskog upravitelja. Iako je zagrebačko sveučilište vlasnik SC-a, izostavljeni su iz procesa sanacije.

'Nama se odriče mogućnost i pravo i odgovornost da brinemo o svojim studentima, što je neviđeno, što je nedozvoljivo. - Hoćete poduzeti nešto? - Vidjet ćemo, prespavat ćemo', kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Nove cijene, doznajemo, stupaju na snagu 1. ožujka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene