Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar na novčanike

Poskupljuju mlijeko i mliječni proizvodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko proizvođača mlijeka u Hrvatskoj od 15. svibnja su najavili dizanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda.

Od trgovaca kojima su dostavili cjenike neslužbeno se doznaje da je riječ o poskupljenjima u prosjeku od 10 posto, piše Večernji list. Svježe mlijeko u prosjeku će poskupjeti 10,7 do 11,8 posto, trajno mlijeko od 2 do 16 posto, a najviše jogurti, od 8,7 posto do 25,6 posto kada je riječ o voćnim jogurtima.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

Branko Bobetić, direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, rekao je kako su mljekare na dizanje cijena prisilili poremećaji na tržištu poput aflatoksina, pada potrošnje i smanjene proizvodnje, povećanih troškova poslovanja i otkupne cijene mlijeka.

>> Aflatoksin: S više od 200 farmi se još uvijek ne otkupljuje mlijeko

'Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata. Tako je, na primjer, cijena tehnološke pare u 2013. godini povećana za čak 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja iznimno veliko opterećenje na proizvođačke cijene, koje se, nažalost, djelomično mora ugraditi i u cijenu gotovog proizvoda. Unatoč tome, ističemo kako cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prvom kvartalu 2013. godine bilježe pad u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko', priopćili su iz Dukata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene