Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon poskupljenja struje

Poskupljuje i plin - računi veći i do 25 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon struje poskupljuje i grijanje! Hrvatska energetska regulatorna agencija dala je pozitivno mišljenje na zahtjeve distributera za višim cijenama toplinske energije.

Stanovnici Velike gorice dobro će razmisliti prije nego što otvore radijatore. U godinu dana grijanje im znatno poskupljuje drugi put. Kućanstvo Ane Miljak Savić iz Velike Gorice u zimskim će mjesecima morati izdvajati i do 250 kuna više za grijanje. Kućni im proračun ovisi o njezinoj i suprugovoj mirovini jer je sin s trudnom suprugom odnedavno nezaposlen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tarifni model igra veliku ulogu Od 1. travnja poskupljuje struja: Iz HEP-a otkrili koliko će se građanima povećati računi Slika nije dostupna manje kavijara i havaja "Kao član HDZ-a živim skromno": Pitali smo vas kako preživjeti val poskupljenja. Ovo su neke od... hm, najboljih metoda

No, Hrvatska energetska regulatorna agencija poskupljenje smatra opravdanim pa cijene grijanja u prosjeku rastu i do 25 posto u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru, Velikoj Gorici i Sisku. Djelomično je odobreno poskupljenje i distributerima iz Slavonskog broda, Varaždina, Osijeka, Virovitice, Vukovara, Požege i Vinkovaca. Distributeri tvrde i to je premalo da bi poslovali s plusom stoga namjeravaju tužiti Vladu. 'Činjenica je ako cijene budu dosta niže nego što smo tražili da će i svi ostali distributeri tražiti naknadu štete kako bi se namirili ostali gubici', kaže Dalibor Pudić, direktor Brod Plina.

Cijene grijanja godinama se nisu dirale. Vladinu socijalnu osjetljivost plaćali su građani jer su distributerima minuse pokrivali vlasnici, odnosno gradski proračuni. Njihove su blagajne sve praznije pa socijalne osjetljivosti sada više nema ni za koga. Vlada mora staviti jedan omjer između isplaćenih mirovina i cijene grijanja. Znači ne može Vlada isplaćivati tisuću i po kuna mirovine, a grijanje isto toliko da bude. Poskupljenje su namjerno tempirali sada, kad je sezona grijanja gotova, pa se naši sugovornici šale da tijekom ljeta mogu štedjeti za prve visoke rate, kada bi imali od čega.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene