Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poskupjela potrošačka košarica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) s današnje su konferencije za novinare poručili kako je Vlada otišla na nezasluženi godišnji odmor, jer cijene u Hrvatskoj i dalje rastu, a nova poskupljenja slijede već od jeseni.

'Tražimo usklađivanje plaća s rastom inflacije, te smanjenje PDV-a na hranu i energente,' rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva 26.08.2023. - 5 Nove cijene Loše vijesti za vozače: Opet poskupljuje gorivo, no ima i jedna dobra stvar Sladoled, ilustracija - 1 Luksuz ili ne? Cijene omiljene ljetne poslastice otišle u nebo: "Mislim da je previše. To je stvarno preskupo"

Osvrnuvši se na najavljeno poskupljenje plina od 15 posto, sindikalci su izračunali kako bi se moglo naći prostora za nepodizanje cijene, ukoliko bi se lokalni distributeri odrekli dijela svojih prihoda, a država snizila PDV na plin.

Sever tvrdi kako jedino brašno i pekarski proizvodi ne bi smjeli poskupiti, obzirom da je ove godine bila dobra žetva u cijeloj Europi.

Potrošačka košarica NHS-a pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u srpnju iznosili 6.524 kune, što je 0,59 posto više nego u svibnju, pri čemu je udio hrane i dalje gotovo 40 posto.

Pokrivenost košarice prosječnom plaćom iznosila je 79,31 posto, što je 1,65 posto više nego prethodnog mjeseca, zbog više plaće isplaćene u lipnju za svibanj, a uslijed isplate regresa.
Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.499 kuna, a pokrivenost te košarice iznosi svega 58,51 posto, rečeno je na konferenciji.

Kreditna zaduženost građana kod poslovnih banaka krajem svibnja iznosila je oko 119 milijardi kuna.

Plaće su po izračunu NHS-a od 1996. godine do 2008. porasle 2,5 puta, a dug građana bankama porastao je 18 puta.

Prosječnom plaćom ne mogu se pokriti redovni mjesečni troškovi, pa kreditna zaduženost građana i dalje raste, poručio je Sever.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene