Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije kazneno nego prekršajno djelo

Posjedujete li drogu za vlastite potrebe nećete u zatvor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas na sjednici razgovarala o dekriminalizaciji posjedovanja droge za vlastite potrebe.

Kvalificiranje posjedovanja droge za vlastite potrebe kao prekršajno umjesto kaznenog djela znači da će počiniteljima prijetiti samo novčana kazna. Onima koji posjeduju drugu za vlastite potrebe umjesto kazne zatvora do šest mjeseci prijetit će samo novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je obrazlažući zakon rekao da se rijetko događaju kazne zatvora u slučaju kad se nekoga tereti za posjedovanje droge za vlastite potrebe.

'Kazneno postupanje mora omogućiti procesuiranje onih koji proizvode i stavljaju u promet drogu, a sustav se mora bolje baviti tim osobama', rekao je Miljenić. Ovim zakonom to će se sudovima i omogućiti.

>> Mladi HNS-a zahtijevaju legalizaciju prostitucije i 'lakih' droga, HDZ oštro protiv

Ovo rješenje pooštrava kažnjavanje dilanja u blizini škola. Kazne za dilere koji drogu prodaju pokraj škola tako bi bile 15 godina zatvora, umjesto dosadašnjih deset.

Također će se novim zakonom manje stigmatizirati one koji posjeduju drogu za vlastite potrebe. Naime, oni se neće upisivati u kaznenu evidenciju i tako im to neće otežavati primjerice pronalaženje posla.

Od 1. siječnja sljedeće godine tako se i u skladu s izmjenama nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona uvodi jača kaznenopravna zaštita djece, a posebno za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Također, prema izmjenama kaznenog zakona, kažnjivo je neprijavljivanje planiranog kaznenog djela i tu nema iznimaka, ali kod neprijavljivanja već počinjenog kaznenog djela izuzimaju se profesije poput odvjetnika i svećenika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene