450845
450845
450845
450845
450845

POZIV ZA SVE Naučite kako bolje razumjeti medije, birati sadržaje i razgovarati o njima s djecom

  • , 20.09.2016., 18:50
  • Autor:
  • komentara

Agencija za elektroničke medije (AEM) i UNICEF pozvali su u utorak roditelje, skrbnike i učitelje iz cijele Hrvatske na korištenje portala 'medijskapismenost.hr', namijenjenog svima "kojima je stalo da se djeca i mladi sigurnije kreću kroz svijet medija".

 
 
 
 
Korištenje medija (Foto: Thinkstock)
Korištenje medija (Foto: Thinkstock)

Agencija za elektroničke medije (AEM) i UNICEF pozvali su roditelje, skrbnike i učitelje iz cijele Hrvatske da se pridruže portalu o "abecedi 21. stoljeća“ i saznaju kako bolje razumjeti medije, birati medijske sadržaje i razgovarati o njima s djecom, a njihovu kampanju podržavaju sve nacionalne TV kuće i brojni internetski portali.

Portal 'medijskapismenost.hr' obrađuje teme kao što su sigurnost na internetu, nasilje u medijima, stereotipi, utjecaj medija na dječji razvoj te nudi savjete i preporuke kako postupati u konkretnim svakodnevnim situacijama. Portal je nastao kao drugi dio kampanje za podizanje medijske svijesti "Birajmo što gledamo".

"U svijetu beskonačnog medijskog izbora i lako dostupnih sadržaja, u kojem za medije više ne postoje granice, cilj nam je pružiti informaciju o tome što su mediji i kako oni djeluju. Vjerujemo da možemo osnažiti odrasle i pružiti im nove teme i alate u poučavanju djece, koja bi trebala naučiti vrednovati i kritički promišljati medijske sadržaje, a kako bi se zaštitila od sadržaja koji su potencijalno štetni za njihov razvoj", ističu na portalu.

U stvaranju sadržaja portala sudjeluju, među ostalima, Akademija dramske umjetnosti, zagrebački Fakultet političkih znanosti, Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez, a kao gosti kolumnisti za portal pišu televizijski voditelji, glumci, novinari, medijski stručnjaci i psiholozi.

Član Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović ističe da kampanjom žele potaknuti roditelje i učitelje da jačaju svoja znanja o medijskoj pismenosti, a predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić ističe da kroz portal žele osnažiti sve one koji pomažu djeci da nauče kritički razmišljati o medijskim sadržajima, kojima su izloženi već od najranije dobi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se