Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzor na moru

Porinuće policijskog patrolnog broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pulskome brodogradilištu Tehnomontu danas je svečano porinut u more policijski patrolni brod PB-25 za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova.

Brod nosi ime hrvatskog redarstvenika i zapovjednika specijalne policije primorsko-goranske Policijske uprave Marina Jakominića iz Rijeke koji je 29. kolovoza 1992. poginuo u zasjedi na Velebitu. Izrađen je od brodskog aluminija i opremljen za potrebe policije, a namijenjen je nadzoru teritorijalnog mora i granice na moru te zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske. Brod je dugačak 25,1 metar i širok šest metara i imat će sedam članova posade.

Ministar unutarnji poslova Ranko Ostojić istaknuo je na svečanom porinuću da će taj patrolni brod uvijek podsjećati na herojstvo hrvatskoga redarstvenika Marina Jakominića.

'Ovo je treći brod koji je kršten imenima onih koji su svojim herojstvom zadužili našu zemlju s obzirom na to da dva slična plovila koja već plove Jadranom i čuvaju morsku granicu Hrvatske nose imena poginulih redarstvenika Josipa Jovića i Mile Blaževića Čađe', rekao je ministar Ostojić. Ističući da će Hrvatska uskoro postati punopravna članica zajednice koja briše granice na moru, ministar je rekao kako će hrvatska policija svoje mjesto tada naći u samome vrhu i bit će odgovorna za mir i sigurnost granica Europske unije i njezinih građana.

Pročitajte i ovo Policija Sjeverne Irske, ilustracija Brutalan napad u Sj. Irskoj Mladića pribili čavlima na ogradu: Policija objavila detalje Ilustracija Detalji nakon očevida Majka i dijete ozlijeđeni u prometnoj nesreći u centru Zagreba: Prevezeni su u bolnicu

Po riječima direktora Tehnomonta Miljenka Brnića, to je brodogradiliše u suradnji s uglednim škotskim projektantom takvih plovila 'Camarc Design Ltd.' projektiralo taj brod koji će omogućiti brzu ophodnju te učinkovito nadzirati more uz dobru upravljivost pri plovidbi, manevru i pristajanju uz druga plovila.

Kuma broda bila je Nataša Jakominić-Marot, kći poginuloga Marina Jakominića. Inače, u knjizi narudžaba Tehnomonta još su dva broda koja će do ljeta biti predana naručiteljima, a među njima je još jedan policijski patrolni čamac za potrebe MUP-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene