Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetna čestitka

Porezni apsurdi: Roditelji gube olakšice ako im djeca dobiju nagradu za izvrsnost ili stipendiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada bi mogla razmisliti i o mijenjanju poreznog apsurda koji je trenutačno na snazi, barem kada je riječ o stipendijama koje primaju učenici i studenti. Naime, sve je više djece koja vraćaju nagrade za izvrsnost i odbijaju stipendije, samo zato da njihovi roditelji ne bi izgubili porezne olakšice.

Za svoju sportsku izvrsnost ova bivša reprezentativka Hrvatske u streljaštvu primala je stipendiju od tisuću i pol kuna na mjesec. No baš poput metka, njezine je roditelje pogodila obavijest da su zbog toga izgubili poreznu olakšicu za tu godinu.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

"Mojim roditeljima je prošle godine u ljeto stigla čestitka od porezne uprave na iznos negdje malo manje od 5 tisuća kuna iz razloga što sam ja primala sportsku stipendiju", rekla je Ana Kobilšek, bivša reprezentativka Hrvatske u streljaštvu.

Naime, zaradi li uzdržavani član obitelji putem stipendija ili radom na studentski ugovor više od 15 tisuća kuna u jednoj godini, njegovi roditelji gube pravo na olakšicu na dohodak. To znači da će ih sredinom iduće godine dočekati uplatnica s iznosom koji moraju vratiti.

Ministar financija Zdravko Marić kaže nam kako Vlada nema namjeru ograničavati izvrsnost među učenicima i studentima. Podsjeća da je poreznom reformom od početka ove godine dopuštena granica zarade za uzdržavane članove podignuta s 13 na 15 tisuća kuna.

"Sigurno da ćemo, kada se stvore uvjeti i mogućnosti fiskalne, i u ovom djelu pronaći načina da se još dodatno olakšaju okolnosti", kaže Marić.

Učenici i studenti zasad ne moraju strahovati za porezne olakšice roditelja kada je riječ o sljedećim naknadama:

- prijevoz na posao, 

- naknade troškova za službeni put,

- dječji doplatak,

- mirovine koje dobivaju djeca po umrlom roditelju,

- naknade i opreme za novorođenu djecu

"Smatram da su stipendije na temelju izvrsnosti, bilo da se radilo o školskoj ili sportskoj izvrsnosti, jednostavno stvar koja bi se iz ovakvog oporezivanja trebala izuzeti", rekla je Kobilašek.

Ministarstvo takvom scenariju, prvenstveno zbog straha od mogućih zlouporaba, zasad - nije sklono.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene