Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 2.000 do 50.000 kuna

Primate li inozemnu mirovinu, trkom u Poreznu upravu - ili vam prijeti kazna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna uprava krenula je u lov na umirovljenike koji primaju inozemne mirovine.

Porezna je poslala službene dopise umirovljenicima da se čim prije prijave u Registar poreznih obveznika, inače im prijete i novčane kazne. Zbog svega nastale su gužve u poreznim upravama, a umirovljenicima nije jasno zašto, unatoč informatičkim mogućnostima države, moraju svaki papir nositi osobno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivo svjedočanstvo Zatočeni su u sobama, u neljudskim uvjetima zbog kojih umiru: "Moj je djed u bolnicu stigao žedan i gladan" Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira"

Gužve u Poreznoj upravi u Zagrebu. Oko 200.000 umirovljenika dobilo je obavijest da se dođu prijaviti, ukoliko primaju mirovinu ostvarenu u inozemstvu. Sve to nije im baš najbolje sjelo.

'Mislim da je to zapravo maltretiranje umirovljenika, odnosno bivših zaposlenika jer se može rješavati sve putem OIB-a. U europskoj smo uniji, povezani smo. To je besmisleno, živimo u 21. stoljeću, postoji informatika, ne radimo na žgance', ljuti se umirovljenica Verica Komuš.

'Znam da je moja punica bila vani godinama i primala mirovinu. Kako je to funkcioniralo? Primala je mirovinu i samo svake godine slala obavijest da je živa', rekao je umirovljenik Zlatko Klasnić.

Do navale umirovljenika na Poreznu upravu u Zagrebu došlo je dijelom i zbog greške Porezne uprave. Naime, u službenom dopisu napisali su svim umirovljenicima koji primaju inozemne mirovine da se jave u glavnu ispostavu. Međutim, ispostavilo se da su to mogli obaviti u bilo kojoj od područnih ispostava.

Iz Porezne poručuju da su svi umirovljenici dužni prijaviti se u Registar poreznih obveznika, bez obzira primaju li mirovinu iz primjerice Njemačke, s kojom Hrvatska ima dogovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U stranci umirovljenika čak su dobili i anonimnu kaznenu prijavu protiv ravnateljice Porezne uprave Jasne Kropf.

'To je tako revoltiralo jedan broj umirovljenika da su zbog nepotrebnog troška Porezne uprave i pozivanja 100.000 ljudi podnijeli kaznenu prijavu. Kako će to završiti vidjet ćemo', rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Prema podacima Porezne uprave 42.311 poreznih obveznika ostvaruje mirovinu u inozemstvu. No, ti podaci nisu potpuni i upravo zbog toga Porezna moli sve koji to još nisu, da se prijave u Registar. Porez će morati platiti jedino ako se ustanovi da su zarađivali u državi s kojom Hrvatska nema dogovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

'Nije namjera da se nekoga plaši i ne znam što radi, nego dapače, da budemo na tragu i direktive i zakona i u konačnici da imamo nekakvu otvorenu i transparentnu komunikaciju', pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Svim umirovljenicima, koji se u roku od 8 dana od primitka obavijesti ne jave u Poreznu upravu, prijeti novčana kazna u iznosu od 2.000 - 50.000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene