Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko crkvene zemlje

Kosor Papi piše pismo: Nećemo popustiti pritiscima iz Vatikana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od hrvatskog veleposlanstva u Vatikanu premijerka će zatražiti da poduzme sve moguće mjere.

Završio je sastanak premijerke Kosor s porečko-pulskim biskupom mons. Ivanom Milovanom. Zaključak sastanka je da  Hrvatska neće popustiti pritiscima iz Vatikana zbog spora kojeg porečka biskupija ima s talijanskim benediktincima. Jadranka Kosor najavila je da će osobno pisati Svetom ocu i tražiti ga da razmotri situaciju. I od hrvatskog veleposlanstva u Vatikanu premijerka će zatražiti da poduzme sve moguće mjere.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Kosor je dodala kako će i, sa ciljem rješavanja problema, i  tajniku Svete stolice Tarcisio Bertoneu poslati pismo pravnim dokumentima. Nuncij Svete stolice bit će pozvan na razgovor kod Gordana Jandrokovića u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan dobio je tako svu potporu premijerke Kosor koja je još zatražila od resornih ministarstava da daju na uvid svu dokumentaciju kako bi se vidjelo zbog čega je došlo do spora. Premijerka Kosor je rekla kako je neugodno iznenađena cijelim sporom.

Porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan zahvalio je Vladi na pomoći i dodao kako se nada da ovaj spor neće narušiti unutarcrkveno jedinstvo. Biskup Ivan Milovan nije želio odgovoriti na pitanje osjeća li se iznevjerenim od strane zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Na upit hoće li se s njim sastati, mons. Ivan Milovan je pozitivno odgovorio i dodao kako često ima sastanke s nadbiskupom Bozanićem.

Nakon premijerke Kosor, Porečko-pulskog biskupa mons. Ivanana Milovana primio je i predsjednik Ivo Josipović.

Podsjetimo, do spora je došlo nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene