Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov registar posvojitelja

Porazno: Umjesto 4.000 imamo tek 634 registrirana posvojitelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Registar posvojitelja je napokon gotov i - donosi poražavajuće podatke. U Hrvatskoj je jako malo posvojitelja koji udvoljavaju zakonskim uvjetima.

Bez roditelja i u nadi da će naći sreću u nekoj obitelji u Hrvatskoj je puno djece. U domovima je njih oko tisuću, u udomiteljskim obiteljima nešto manje od dvije tisuće, a uvjete za posvojenje ima svega 224 djece. 'Mi realno imamo puno manje posvajatelja, nego što smo imali u nekim službenim pokazateljima', izjavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Dovršen je registar posvojitelja.

Pročitajte i ovo Posvojiteljska obitelj - 1 Još nema rezultata USKOK-a Prošla je godina dana od uhićenja posvojitelja u Zambiji: "Mi i danas ne znamo je li legalno posvojiti dijete iz Konga" Velika obitelj - 6 Velika obitelj Djeca kao bogatstvo: ''Svatko daje ono što ima u sebi, ja sam stvarno dobila puno ljubavi''

 Do sad se govorilo o brojci od oko četiri tisuće posvojitelja, no surova istina kaže postoji tek 634 registrirana posvojitelja u Hrvatskoj. 'Još uvijek imamo jedan broj djece koja moraju ići puno brže na posvajanje nego dosada', dodala je Opačić. Što dulje dijete boravi u domu manje su šanse za posvojenje. Postupci traju godinama.

>> Ispovijest para koji je želio posvojiti dijete: Uzeli im jedno i ponudili drugo!

'Što pokazuje da imamo problema u funkcioniranju centara, ali i pravosuđa', rekla je Opačić. Problem je rezultirao još jednom poraznom brojkom. U prošloj godini posvojena su svega 94 djeteta. Prosjek posljednjih 15 godina bio je i do 150 posvojenja godišnje. 'Idemo u promjenu obiteljskog zakona i izmjenu pravilnika o posvajanju', najavila je Opačić. Aktivirat će se i ministar pravosuđa.

'Ministar pravosuđa je otvoren, sad je to pitanje dogovora kako ćemo drugačije organizirati, prvenstveno one slučajeve oduzimanja roditeljske skrbi', objasnila je Opačić. Odluke o oduzimanju roditeljske skrbi mogle bi se donositi u jednom centru zaduženom za cijelu hrvatsku što bi olakšalo proceduru.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene