Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazni podaci

ISTRAŽIVANJE Čak trećina Hrvata posao je dobila preko veze!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati istraživanja portala Posao.hr pokazali su je gotovo trećina ispitanika svoj trenutni posao dobilo preko veze.

Zapošljavanje putem obiteljskih ili prijateljskih 'veza' u Hrvatskoj je gotovo uobičajena pojava, pokazalo je istraživanje portala Posao.hr na temu 'Nepotizam i dobivanje posla'. U istraživanju, provedenom u listopadu na na 1443 ispitanika putem stranica portala, čak 88,2% ispitanika izjavilo je kako je svjedočilo nepotizmu prilikom zapošljavanja drugih osoba.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Ilustracija Potreba za izmjenama zakona Postoje li "muški" i "ženski" poslovi? Pogledajte što o tome misle hrvatski srednjoškolci

Gotovo trećina ispitanika (30,2%) izjavila je kako je trenutačni posao dobila uz pomoć 'veze' ili poznanstva, a 11,4% je na taj način zaposleno na bivšem radnom mjestu. Više od polovine ispitanika (58,4%) istaklo je kako se nikad nije zaposlilo putem veze ili poznanstva.

Dobivanje posla putem 'veze' ili poznanstva neovisno o kvalifikacijama koje kandidat ima – poznatije kao nepotizam, raširena je pojava u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini. Među ispitanicima provedenog istraživanja uvriježeno je mišljenje da se poslovi u Hrvatskoj najčešće dobivaju putem 'veze' (74,8%). Porazan je podatak da samo 1,5% ispitanika smatra da se poslovi u Hrvatskoj dobivaju uobičajenim načinom javljanja na natječaje, a 23,7% ispitanika misli kako se poslovi podjednako dobivaju i putem 'veza' i putem javljanja na natječaje.

NEPOTIZAM NA SVIM RAZINAMA

Iako je u svijetu uobičajeno da se nepotizam pri zapošljavanju događa u malim i/ili obiteljskim kompanijama tj. u privatnom sektoru, prema mišljenju ispitanika, kod nas je situacija nešto drukčija. Naime, ispitanici smatraju da se nepotizam događa na svim razinama tržišta. Tri četvrtine ispitanika (77,5%) odgovorilo je da smatra kako se isti podjednako događa u privatnom i javnom sektoru, 19,8% njih misli da je češći u javnom, a samo 2,7% njih odgovorilo je da se nepotizam češće događa u privatnom sektoru.

'Provedeno istraživanje pokazalo je kako je nepotizam pri zapošljavanju vrlo aktualan problem na našim prostorima. Poslodavci, neovisno o sektoru u kojem se nalaze, još nisu svjesni da je svako zapošljavanje osobe koja nije kvalificirana i kompetentna za određeno radno mjesto često korak unazad za tvrtku. Radni kolektiv u kojem se zapošljavanje događa putem 'veze' često nije stabilan, jer ne postoji sustav pravednosti među zaposlenicima. Također, jedna od opasnosti jest i nedostatak motivacije zaposlenika koji unutar takve okoline neće dati svoj maksimum jer uviđaju da se napredovanje ne događa prema zaslugama', izjavio je Saša Jurković, direktor portala Posao.hr.

>> 'Korupcija, nepotizam i jalovi spinovi moraju napustiti politiku i društvo'

Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju i ove problematike u zemljama članicama, samo 15,2 % ispitanika smatra kako je stanje u zemljama članicama uređenije, dok 63% njih smatra da je nepotizam i tamo prisutan, no u manjoj mjeri u odnosu na Hrvatsku. Iako nepotizam nije precizno definiran zakonom, moralni aspekt dobivanja posla putem 'veza' ili poznanstva u vlastitom slučaju unatoč nekvalificiranosti za isti, ispitanicama je u teoriji ipak važan. Najveći postotak ispitanika, njih 35,8% smatra kako nije u redu prihvatiti posao putem 'veza' ili poznanstva jer posao zaslužuje dobiti najbolji kandidat. No, budući da je kriza značajno utjecala na tržište rada, 28,7% ispitanika smatra da je u redu prihvatiti posao pod tim uvjetima jer ga je danas jako teško naći, a 8,7% ispitanika da je u redu prihvatiti takav posao jer bi ga potencijalno mogao dobiti netko drugi tko također nije kvalificiran.

Iako je nepotizam uobičajen i prisutan u tvrtkama, ispitanici su pokazali kako nisu skloni reagirati na njega – najveći broj ispitanika, njih 31,4% ne bi reagiralo jer ne žele riskirati svoje radno mjesto, 22,3% ne bi ništa poduzelo ako zaposlena osoba ima potrebne kvalifikacije, a 13,1% smatra da ih se ne tiče kakve se odluke u tvrtki donose. Samo 9,9% ispitanika bi reagiralo na zapošljavanje putem 'veze' ako osoba nije kvalificirana za posao, a 12,1% bi to napravilo ako to ne bi ugrozilo njihovu poziciju. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene