Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

U 2015. u Hrvatskoj rodilo je 1100 djevojaka mlađih od 19 godina, 226 ih je prekinulo trudnoću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo prošle godine prekinuto je više od 200 trudnoća kod djevojaka u dobi do 19 godina, od čega je 36 pobačaja bilo kod djevojčica mlađih od 16 godina. Zabrinjavajući su to podaci Zavoda za javno zdravstvo. Zbog toga je pokrenuta akcija Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Cilj je informirati mlade i potaknuti ih na odgovorno spolno ponašanje.

Spolna aktivnost mladih u Hrvatskoj u prosjeku počinje sa 17 godina, ali ne i spolno odgovorno ponašanje i redovita upotreba zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Surova stvarnost Sve više maloljetnika sudjeluje u grupnim silovanjima: Dvije europske zemlje posebno su zabrinute Hod za život u Rijeci - 2 Održan i Hod za slobodu VIDEO/FOTO I na Korzu s jedne strane Hod za život, s druge Hod za slobodu: "Nećemo pokleknuti!"

'Kako kad. Svjestan sam, ali to trebaju biti svjesne obje strane koje se upuštaju u to. Moraju misliti o posljedicama', kaže Dario.

'Ne daj Bože nešto kao što su spolno prenosive bolesti. Neke su naravno izlječive i sve je to u redu, a neke zbog kojih ćemo patiti do kraja života, to je nešto što mislim da je najgore... Neželjena trudnoća', svjesna je opasnosti i Tena.

Samo prošle godine rodilo je više od 1100 djevojaka u dobi do 19 godina, upozorili su iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

'A prošle godine, podaci pokazuju, bilo je 226 prekida trudnoća kod djevojaka mlađih od 19 godina', istaknula je Sanja Cesar iz CESI-ja.

Do toga ne bi smjelo dolaziti, upozorava struka.

'Jedan od elemenata spolno odgovornog ponašanja je svakako i redovita upotreba kondoma. Kada mladi upotrebljavaju pilule, znači adolescentice, to ne isključuje i upotrebu kondoma. Pilule se upotrebljavaju za zaštitu od neželjne trudnoće, a kondom služi za zaštitu od spolnih bolesti. Dakle upotreba pilula ne isključuje upotrebu kondoma. Pogotovo je strašno važno kod prvog spolnog odnosa', ističe ginekolog Dubravko Lepušić.

Ginekologa se preporuča posjećivati redovito, odnosno jednom na godinu. Ali i prije upuštanja u spolni odnos.

'Prvenstveno se to svodi na konzultacije o menstruacijskom ciklusu, upotrebi kontracepcije... Daju se upute o tome na koji način da se uopće uđe u spolnu aktivnost', pojašnjava dr. Lepušić.

Mladi bračni par koji ima troje djece mladim ljudima koji nisu u braku, preporučuje - 'Mislim da je apstinencija u ovom slučaju možda najčudniji izbor, ali sigurno najsigurniji i najzdraviji', poručila je Maja.

A najbolji je edukacija - kako bi se donosile odgovorne odluke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene