452910
452910
452910
452910
452910

U 2015. u Hrvatskoj rodilo je 1100 djevojaka mlađih od 19 godina, 226 ih je prekinulo trudnoću

  • , 09.10.2016., 09:04
  • Autor:
  • komentara

Samo prošle godine prekinuto je više od 200 trudnoća kod djevojaka u dobi do 19 godina, od čega je 36 pobačaja bilo kod djevojčica mlađih od 16 godina. Zabrinjavajući su to podaci Zavoda za javno zdravstvo. Zbog toga je pokrenuta akcija Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Cilj je informirati mlade i potaknuti ih na odgovorno spolno ponašanje.

 
 
 
 
Seksualne navike mladih (Video: Dnevnik Nove TV)
Seksualne navike mladih (Video: Dnevnik Nove TV)

Spolna aktivnost mladih u Hrvatskoj u prosjeku počinje sa 17 godina, ali ne i spolno odgovorno ponašanje i redovita upotreba zaštite.

'Kako kad. Svjestan sam, ali to trebaju biti svjesne obje strane koje se upuštaju u to. Moraju misliti o posljedicama', kaže Dario.

'Ne daj Bože nešto kao što su spolno prenosive bolesti. Neke su naravno izlječive i sve je to u redu, a neke zbog kojih ćemo patiti do kraja života, to je nešto što mislim da je najgore... Neželjena trudnoća', svjesna je opasnosti i Tena.

Samo prošle godine rodilo je više od 1100 djevojaka u dobi do 19 godina, upozorili su iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

'A prošle godine, podaci pokazuju, bilo je 226 prekida trudnoća kod djevojaka mlađih od 19 godina', istaknula je Sanja Cesar iz CESI-ja.

Do toga ne bi smjelo dolaziti, upozorava struka.

'Jedan od elemenata spolno odgovornog ponašanja je svakako i redovita upotreba kondoma. Kada mladi upotrebljavaju pilule, znači adolescentice, to ne isključuje i upotrebu kondoma. Pilule se upotrebljavaju za zaštitu od neželjne trudnoće, a kondom služi za zaštitu od spolnih bolesti. Dakle upotreba pilula ne isključuje upotrebu kondoma. Pogotovo je strašno važno kod prvog spolnog odnosa', ističe ginekolog Dubravko Lepušić.

Ginekologa se preporuča posjećivati redovito, odnosno jednom na godinu. Ali i prije upuštanja u spolni odnos.

'Prvenstveno se to svodi na konzultacije o menstruacijskom ciklusu, upotrebi kontracepcije... Daju se upute o tome na koji način da se uopće uđe u spolnu aktivnost', pojašnjava dr. Lepušić.

Mladi bračni par koji ima troje djece mladim ljudima koji nisu u braku, preporučuje - 'Mislim da je apstinencija u ovom slučaju možda najčudniji izbor, ali sigurno najsigurniji i najzdraviji', poručila je Maja.

A najbolji je edukacija - kako bi se donosile odgovorne odluke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se