Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Porasla potpora građana ulasku u NATO, 'ZA' 43 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo redovito istraživanje GfK-a o raspoloženju građana prema NATO Savezu pokazalo je da ulazak Hrvatske u taj savez trenutno podržava 43 posto građana, što je u usporedbi s istraživanjem iz kraja 2006. porast za četiri posto.

Istraživanje je također pokazalo da 50 posto ispitanih smatra da će Hrvatska donekle biti sigurnija i snažnija država na međunarodnom planu ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a, dok ih 23 posto smatra da će biti znatno sigurnija.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Da će Hrvatska ulaskom u NATO biti donekle nesigurnija i slabija država smatra pak 11 posto ispitanih, a njih osam posto smatra da će biti znatno nesigurnija i slabija država.

Najveći broj ispitanika, njih 54 posto smatra da će Hrvatska ući u NATO u sljedećih dvije do pet godina, dok ih tek pet posto drži da Hrvatska neće postati članicom tog saveza.

Hrvatsku u NATO savezu za više od pet godina vidi 20 posto građana, a 13 posto ih smatra da ćemo postati članicom saveza za manje od dvije godine. Tako, ukupno više od 87 posto ispitanih smatra da će Hrvatska kroz neko vrijeme ući u NATO.

Mjerenje raspoloženja građana prema NATO Savezu prati se od 2003. U tom je razdoblju rastao broj onih koji su su protiv ali i koji su za, dok se smanjivao broj neodlučnih.

Usporedba s prethodnim valom istraživanja iz kraja 2006. pokazuje pomak s 39 posto na 43 posto kod građana koji podržavaju ulazak u NATO i pad od 37 posto na 31 posto onih koji su protiv. Otprilike jedna petina još je neopredijeljena.

Istraživanje je naručilo Ministarstvo vanjskih poslova, a provedeno je u razdoblju od 9. do 16. ožujka na reprezentativnom uzorku od 1000 osoba. Korištena je metoda telefonskog istraživanja uz pomoć računala (CATI).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene