Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Porasla ponuda sezonskih poslova na Jadranu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati turističke predsezone donijeli su pozitivne vijesti za nezaposlene Hrvate! Uz potražnju za radnim mjestima na Jadranu, porasla je i ponuda sezonskih poslova.

O tome najbolje govore podaci sa Zavoda za zapošljavanje. U usporedbi s ožujkom, trenutačno je 13.000 nezaposlenih manje. Ove godine poslodavci traže više sezonskih djelatnika.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) ugostitelji nezadovoljni sezonom "Ako ima njih osam, a naruče tri pizze i jednu litru negazirane ili gazirane vode, moramo prijeći preko toga"

U prva 3 mjeseca ponuda poslova bila je veća za gotovo 10 posto nego lani, a istovremeno, raste i potražnja. Poslodavci u velikim hotelskim kućama kažu da za jedno radno mjesto moraju birati između 5 kandidata, od kojih veliki broj stiže i iz unutrašnjosti Hrvatske, posebno Slavonije.

U potrazi za radnim mjestom, Miji nije bila teška ni selidba na Jadran. Iz Orahovice sam, iz Slavonije. A sezonski posao, ono, posao! Pogotovo sad u ovoj kriznoj situaciji kada imaš posao, onda je to super', kazao je.

Ohrabrujuće vijesti stigle su već s prvim proljetnim blagdanima. Ponuda radnih mjesta započela je ranije nego lani. 'Ove godine Uskrs je stvarno bio ranije nego obično. Međutim, od Uskrsa naovamo, ovih proteklih, recimo, mjesec dana stalno bilježimo porast gostiju', kazao je Stjepan Felber iz Turističke zajednice Zadara.

>>
Hrvatska 2020. želi biti među 20 svjetskih turističkih velesila

Dobar je to znak jer dok broj turista raste, gužve na Zavodu za zapošljavanje se smanjuju. U ožujku je zabilježeno 368.558 nezaposlenih osoba. Danas ih je 355.598. 'Mogu reći, na jedno mjesto javlja se dvoje-troje ljudi i sigurno, velika je potražnja za radnim mjestom', kazao je Stipe Knežević, vlasnik restorana.

Najtraženiji su konobari, kuhari, sobarice, čistačice i recepcionari. U prosjeku, većina njih će raditi od 3 mjeseca do pola godine. Marku je ovo peta radna sezona. 'Početak četvrtoga, pa tako do kraja devetog se nadam. Isplati se! Sve je bolje nego ležati doma', kazao je Marko.

Shvatio je to i Ivan. Pokazao se kao dobar sezonac, pa je dobio stalni posao. 'Najbolje je naći restoran u kojem se osjećaš kao kvalitetan radnik, znači, da hoćeš raditi, da voliš to. Jednostavno moraš uživati u tom poslu da bi se mogao pokazati kao kvalitetan radnik, a time i zadovoljiti potrebe poslodavca da bi mogao ostati za stalno', kazao je.

Upravo to je ono što priželjkuju tisuće Hrvata, kojima je posao preko ljeta jedini spas. Prošle je godine na sezonskim radnim mjestima, uključujući turizam, poljoprivredu i uslužne djelatnosti, bilo zaposleno gotovo 40 tisuća Hrvata. Ove se godine očekuje da bi taj broj mogao rasti i do 45 tisuća.

Velike hotelske kuće većinom su popunile slobodna radna mjesta, a tijekom svibnja i lipnja to će učiniti i većina malih hotela, kafića i restorana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene