449177
449177
449177
449177
449177

POSLODAVCI SE SNAŠLI Dosjetili se kako zamijeniti tisuće onih koji su iselili iz Slavonije

  • , 06.09.2016., 12:34
  • Autor:
  • komentara

Praznine na radnim mjestima nastale nakon odlaska velikog broja Slavonaca u inozemstvo netko mora popuniti.

 
 
 
 
Poslovi (Foto: Guliver/Thinkstock)
Poslovi (Foto: Guliver/Thinkstock)

Poslodavci se za nedostatak radne snage okreću student servisima pa radna mjesta popunjavaju studenti, piše Glas Slavonije.

U ljetnoj je sezoni ove godine radilo nekoliko stotina studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, i to uglavnom na baznim ugostiteljskim poslovima, odnosno u pomoćnim radovima u kuhinji, na serviranju, a okušali su se i kao sobari.

I u velikim trgovačkim centrima već godinama studenti popunjavaju radna mjesta za koja ne postoji interes onih na burzi.

'Studenti popunjavaju nedostatak tisuća onih koji su otišli iz Osijeka i iz okruženja. Gotovo da nema trgovačkog centra gdje nije zaposlen bar jedan student, što je posebice učestalo proteklih godinu dana', rekao je Tihomir Milinović, voditelj PJ Studentski servis pri Studentskom centru Osijek.

U nadležnim se institucijama trenutačno vodi spor zbog navodnog kršenja ugovora između poslodavca i studenta. No to se, prema Milinoviću, događa tek u 0,01 posto slučajeva. Ako se to i dogodi, Studentski servis postupa obostrano.

'Bilo je samo nekoliko slučajeva neredovite isplate i to je sve. Obavljamo svoj posao prema onome što piše u ugovoru i ne možemo postupiti ni prema tvrdnjama poslodavca ni studenta, već sve temeljito istražimo. Ugovor je osnova rada dviju strana i u najvećem se broju slučajeva potpisnici drže ugovorenoga, pa ne pamtim da smo imali većih problema', rekao je Milinović.

Početkom akademske godine rad studenata kod brojnih poslodavaca ne završava. Uobičajeno je da neki ostanu raditi kod poslodavca, a Milinović kaže da to ne utječe na njihove obveze na fakultetu.

'Obično ti poslodavci imaju besprijekornu organizaciju rasporeda pa mogu naći zamjenu studentu ako je potrebno. Ima studenata koji godinama rade kod istog poslodavca ako cijeli studij zadrže status redovitog studenta. Znamo i za one koji su, čak i nakon što su završili studij, ostali raditi kod poslodavca, dakako više ne preko Studentskog servisa', zaključuje Milinović.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se