Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lošije ocjene i Josipoviću

Popularnost Vlade i dalje drastično pada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U okviru redovitih mjesečnih istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop (istraživanje je provedeno 2. i 3. travnja), agencija Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u zemlji.

Vlada RH početkom travnja uživa potporu 58,3 posto hrvatskih građana, što je za 3,8 postotnih poena slabija podrška od one prije mjesec dana, odnosno 11,1 postotni bod u odnosu na onu izmjerenu početkom veljače (početkom ožujka podrška je iznosila 61,9%, a prije dva mjeseca 69,3%). S druge strane, vladinu politiku ne podržava 25,9 posto građana (prema 23,6% početkom ožujka, odnosno 17,4% iz veljače).

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

U analizi podrške pet glavnih područja vladine politike u mjesec dana od posljednjeg mjerenja četiri su politike doživjele pad potpore: gospodarska politika (s 43,1% na 40,1%), vanjska politika ( s 54,6% na 51,3%); socijalna politika (s 48,4% na 42,2%); borba protiv korupcije (s 58,7% na 55,7%).

Jedino područje koje je bolje ocijenjeno su javne financije, te sada bilježe potporu 34,8 % za razliku od prošlomjesečnih 34 %.

Snižavanje potpore politici Vlade RH vidljiva je i iz školske ocjene koja je nastavila kliziti i drugi mjesec zaredom. Naime, u prvom je mjerenju iz veljače Vlada je za svoj rad od hrvatskih građana/ki ocjenjena s čvrstom trojkom (3,1), da bi nakon toga ocjena počela kliziti najprije na 2,94 u ožujku i sad na 2,69 početkom travnja. Najbolju ocjenu Vlada bilježi među glasačima dvije stranke Kukuriku koalicije: SDP 3.36 i IDS 3.41, a najslabiju među glasačima HSP-a (1.92).

Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3.74 što je za 0.13 postotnih poena slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom ožujka. Najbolju ocjenu predsjednik Josipović bilježi među glasačima lijeve koalicije (SDP 4.25; IDS 4.14; HNS 3.97), a najslabije među glasačima dvije pravaške stranke (HSP dr. Ante Starčević 2.57; HSP 2.97).
Hrvatski je sabor za svoj rad ocjenjen najslabijom ocjenom od početka mjerenja, 2.61 (sada prema 2.84 iz ožujka, odnosno 2.82 iz veljače).

Rezultati o podršci politikama Vlade RH nimalo ne iznenađuju ako se imaju na umu svi njezini potezi u posljednjih mjesec dana. Bit će vrlo zanimljivo pratiti dalji tijek mandata vladajuće većine kroz ocjenu rada i podršku politici Vlade. Optimizam i očekivanja od promjene vlasti su splasnuli i započeo je period kritičnijeg odnosa prema politikama Milanovićeve vlade. Potpora će ovisiti o povlačenju nepopularnih poteza, ali i učinaka pojedinih politika na povećanje zaposlenosti i standard građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene