280725
280725
280725
280725
280725

FOTO Vodeni val potopio kuće kod Varaždina, dijelovi naselja odsječeni od Karlovca

  • , 01.04.2013., 17:29
  • Autor:
  • komentara

U nekoliko naselja u općini Veliki Bukovec i Sveti Đurđ u varaždinskoj županiji poplavljeno je 40-ak kuća. Izlila se rijeka Bednja. Vodeni val se kreće prema Sisku.

 
 
 
 

Vodeni val, koji je stigao iz Slovenije, prolazi kroz Hrvatsku. Vodostaji hrvatskih rijeka, Kupe i Save, zbog obilnih su oborina i otapanja snijega i dalje u porastu. Ugroženo je nekoliko naselja na području Varaždinske županije. Rijeka Bednja, koja se izlila, poplavila je desetke kuća i ugrozila poljoprivredne usjeve.

U okolici Siska, voda je poplavila dvorišta i podrume, ali i neke od prometnica. Uz to, neočišćeni odvodni kanali na tom području nisu mogli upiti veliku količinu vode. Kupa je prouzročila velike probleme i mještanima na karlovačkom području. Dijelovi naselja potpuno su odsječeni, pa se do nekih sela moglo samo čamcima.

Znate li kako je uopće došlo do ovog stanja? Velike količine kiše, ali i snijeg koji se topi, napunili su sve podzemne kanale. To se slikovito može opisati s posudom za cvijeće - ako je previše zalijevate zemlja postaje toliko vlažna da više ne može upijati vodu. Tako je i s tlom na poplavljenim područjima.

U Sisku sutra vrhunac vodenog vala

Prema posljednjim informacijama, vrhunac vodenog vala prošao je i karlovačko i zagrebačko područje i polako se kreće prema Sisku, gdje bi trebao stići tijekom sutrašnjeg dana. Danas je u tom gradu najveći problem potopljeni most zbog kojeg stanovnici moraju okolnim putevima do svojih domova.

U Varaždinskoj županiji, u Hrastovljanu, Madaraševecu i Čičkovini poplavljeni su podrumi 15-ak kuća. Još su uvijek ugrožena naselja Hrastovljan, Madaraševec i Čičkovina u općini Donji Martijanec, Dubovica i Kapela Ludbreška u općini Veliki Bukovec te naselja Luka i Priles u općini Sveti Đurđ, doznaje se u varaždinskom Centru 112.

Općina Donji Martijanec organizirala je u osnovnoj školi prihvatni centar u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva. U pripravnosti je i liječnički tim za pružanje hitne pomoći lokalnom stanovništvu.

Prema informacijama iz Centra 112 rijeka Bednja se također u gornjem dijelu toka povlači u korito, pa je državna cesta D-24 od 9:30 ponovno otvorena za promet. Na ugroženim područjima općine Maruševec i Vidovec te grada Varaždina rijeka Plitvica se povlači i vodostaj je u laganom opadanju.

I dalje je zatvorena za promet pruga na relaciji Varaždin-Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između mjesta Sveti Ilija i Krušljevec. Promet se na toj dionici obavlja autobusima. Za promet su do daljnjeg zatvorene županijske ceste Ključ-Novi Marof, Kapela-Mali Bukovec, Šemovec-Jalžabet te lokalne ceste Šaša-Jesenje, Gabrinovec-Križevci i Martijanec-Hrastovljan.

Opadaju vodostaji Mure i Trnave

Vodostaji Mure i Trnave opadaju i situacija se normalizira, kao i na velikogoričkom području. U Hrvatskim vodama probleme očekuju na bilogorskom području - Posavlje-Sisak prema Jasenovcu, gdje već grade nasipe.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. Vodeni val kroz Zagreb prošao je tijekom jutra.

Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 500 poziva građana, vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona, navela je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zabilježeno je stotinjak intervencija raznih službi u vezi s poplavom - 55 u gradu Zagrebu i 45 u Županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području grada Zagreba 30-ak intervencija, a na području Županije 20-ak dojava.

Ponovno klizanja terena u Zagrebu

I danas je na području glavnog grada došlo do nekoliko slučajeva klizanja terena i rušenja stabala, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na lokaciji 1. Vumeljski odvojak kod kućnog broja 47, stablo sa zemljom je otklizalo na prometnicu. Prometnica je ograđena, postavljena je signalizacija a vatrogasci uklanjaju stablo. Nakon uklanjanja stabla Zagrebačke ceste dovršit će čišćenje prometnice.

Na lokaciji Gračansko borje kod kućnog broja 3 pokrenulo se klizište iza kuće. Zbog pomaka tla dva stabla su se prislonila na krov, a dva stabla na fasadi. Vatrogasci će ukloniti stabla s kuće. Na kućnom broju 5 nalazi se kuća koja je ugrožena klizanjem. Vlasnici kuće je ponuđen privremeni smještaj, no ona je odlučila zasad ostati u kući.

Na Aleji Bologne još uvijek traje raščišćavanje prometnice. Na terenu su Zrinjevac i Zagrebačke ceste. U ulici Graberje intervencija se privodi kraju te Ured za upravljanje u hitnim situacijama očekuje skoru normalizaciju stanja.

>> Svi vodostaji u porastu, poplavljene prometnice i kuće

Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala, poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje. Popodne je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Grada Velika Gorica

S obzirom da je u posljednjih 48 sati na području Ivanić-Grada došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka, kanala i pritoka rijeke Lonje, održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanja Ivanić-Grada. Zaključeno je da su na terenu uočeni brojni problemi zbog loše protočnosti i začepljenosti kanala i vodotoka te je odlučeno da se za saniranje stanja i pomoć građanima stavi na raspolaganje šest vatrogasnih ekipa. Također su u pripravnosti Komunalni centar Ivanić-Grad te Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad. Odlučeno je i da se u Gradskoj upravi Ivanić-Grada do daljnjega uvodi dežurstvo.

U tijeku je i opservacija terena u Deanovcu, Dubrovčaku Lijevom, Šumećanima, Graberskom Brdu, Breškoj Gredi, Ivanić-Gradu, a također se kontrolira stanje na rijeci Savi i Lonji. U samom Ivanić-Gradu najkritičnije je u Kosničarskoj, Šiftarovoj i Vatrogasnoj ulici.

ŽC 112 Bjelovar u protekla dva dana primio je 30-ak dojava građanina vezano za posljedice obilnih padalina na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Pripadnici JVP-a su ispumpavali bunare i podrumske prostorije, dok su djelatnici Ceste d.d. i Poduzeća za ceste Bjelovar imali 9 intervencija radi odrona zemlje ili pada stabala na prometnice.

Na području općine Nova Rača rijeka Česma zbog visokog vodostaja nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća. Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja, a načelnik općine zatražio je sazivanje sjednice Stožera zaštite i spašavanja Općine. Organizira se izrada zečjih nasipa.

Redovita mjera obrane od poplava

U Čazmi je u tijeku tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac / predio Grabovac, Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska koji je prijetio kućama.

Za slivno područje 'Česma-Glogovnica' uspostavljena je redovita mjera obrane od poplava. Za slivno područje 'Ilova-Pakra' na snazi su pripremne mjere obrane od poplava.

Aktivirana klizišta

U Krapinsko - zagorskoj županiji uslijed oborinskih voda aktivirano je 5 klizišta. Nadležne službe ispumpavale su vode iz 5 obiteljskih kuća te iz Osnovne škole u Gornjoj Stubici. Poplavljena je i lokalna cesta od željezničke postaje u Dubravi Zabočkoj prema Hruševcu i Andraševcu

U Koprivničko - križevačkoj županiji zbog velikih količina oborina došlo je do izlijevanja šahtova i prodora vode u podrume stambenih objekata u pojedinim naseljima. Potok Koprivnica, koji prolazi kroz Koprivnicu tijekom dana dostigao je kritični vodostaj i počeo se izlijevati na ulazu u grad te je poplavljeno nekoliko cesta i dvorišta. Oko 15:30 sati vodeni val kroz Koprivnicu je prošao, vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4.000 vreća za nasipe. Oko 18 sati vodeni val prešao je općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve. U mjestu Torčec angažirano je 50-ak mještana i vatrogasaca iz DVD-a Torčec i DVD-a Imbriovec, Petranec, Drnje, Đelekovci i Sigetec.

Prijepodne se aktiviralo klizište u Vojakovačkom Kloštru - oštećena je željeznička pruga i električna infrastruktura (voda je odnijela nasip ispod pruge a stupovi kontaktne mreže nagnuti su). Promet željezničkom prugom Križevci - Koprivnica bit će zatvoren sljedećih nekoliko dana.

Brojne intervencije

Vrh vodenog vala oko 10 ujutro porlazi kroz Karlovac. U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i LC u mjestu Donje Mekušje. Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna makadamska cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava.

Tijekom dana ŽC 112 Sisak zaprimio je veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko - moslavačke županije. Bilo je 30-ak intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanja vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte. Bilo je 50-ak intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska, Žabna, Odre, Galdova, kao i u Lekeniku, Osekovu, Potoku, Kutini, Glini, Petrinji i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i . Zatvorene su ceste: ŽC Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijek Kupe i ŽC Madžari zbog oborinskih voda. Zbog aktiviranja preljeva Palanjek zatvorena je cesta Hrastelnica - Palanjek. DUZS je oko 19 sati u Sisak dopremio dodatne muljne pumpe (6 kompleta), koje su u Sisku predane zapovjedniku smjene JVP Sisak. (I.D./I.P.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se