Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije dominiraju

ODAKLE DOLAZI PRIJETNJA? 9 zemalja koje u svojim rukama imaju razarajuće oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na popisu su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Sjeverna Koreja, Indija, Pakistan i Izrael.

Stručnjaci su skeptični oko tvrdnji Sjeverne Koreje, ali zemlja koju vodi Kim Jong Un tvrdi da je uspješno testirala hidrogensku bombu.

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Sjeverna Koreja nije jedina zemlja koja ima pristup nuklearnom oružju. Ukupno ih je devet diljem svijeta, tvrdi Međunarodni institut za mirovna istraživanja iz Stockholma. A vjeruje se da je među tih devet zemalja podijeljeno ukupno 16.300 nuklearnih oružja.

Popis čine Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Sjeverna Koreja, Indija, Pakistan i Izrael. Udio Rusije i SAD-a u svim nuklearnim bojevim glavama čini 93 posto. Sporazumom o mjerama za daljnje smanjenje i ograničenje strateškog ofenzivnog naoružanja, dvije zemlje zamoljene su da smanje broj oružja koje posjeduju.

Sjeverna Koreja navodno ima manje od deset nuklearnih bojevih glava, dok ih Rusija ima čak 7500.

Samo pet zemalja u legalnom je posjedu nuklearnog naoružanja - Kina, Franucska, Rusija, Velika Britanija i SAD.

Sjeverna Koreja posljednja je razvila nuklearno oružje, 2006. godine, dok je SAD bio prvi 1945., a zatim Rusija 1949. godine, piše Independent.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene