Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žeđ ne treba čekati

Popijte čašu vode i kad niste žedni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog istražila je što žeđ radi ljudskom organizmu.

Naše tijelo izgrađeno je od vode i nešto malo ostalih tvari – slikovito je razgovor s ekipom Provjerenog počeo endokrinolog prof. Milan Vrkljan. Tom rečenicom htio je objasniti važnost tekućine za naše zdravlje, a ekipa Provjerenog javila mu se kako bi im pomogao u istraživanju teme za novu emisiju – žeđi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Čak do 70 % našeg tijela čini voda, a ima je u svim organima pa je tako 83% naše krvi - voda, 82% bubrega je voda, kao i 75% našeg mozga! Zato, kaže prof. Vrkljan, žeđ ne treba čekati, već je dobro popiti gutljaj vode i kad niste žedni.

Žeđ je zapravo nesrazmjer između soli i tekućine u tijelu. A njihova ravnoteža je bitna zbog normalnog rada naših stanica i tkiva. O tekućini ovisi naša probava, tjelesna temperatura, prijenos kisika u tijelu i još mnogo, mnogo drugih funkcija bez kojih - jednostavno ne možemo! Ali s vodom možemo i pretjerati, ako je pijemo puno više nego što nam treba. Pretjerana žeđ može biti znak i nekih bolesti, uključujući dijabetes.

Zbog priprema ovog priloga ekipa Provjerenog posjetila je profesora Medicinskog fakulteta, bolnicu Sestara milosrdnica, ali i zoološki vrt i bazen na otvorenom. Sve fascinantne podatke o žeđi i našem tijelu, ali i zanimljivosti iz životinjskog svijeta, doznajte u četvrtak u 22:35. Čut ćete i iskustva mladića koji je mislio da pije dovoljno vode, sve dok nije završio u bolnici zbog dehidracije.
 

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Propustili ste Provjereno? Pogledajte cijelu emisiju besplatno!


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene