Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ponovno prekinuta istraga protiv Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda ponovno je ustvrdio da osumnjičeni Branimir Glavaš nije sposoban sudjelovati u kaznenom postupku te je privremeno prekinuo istragu o ubojstvima civila.

"Sudac je odluku donio na temelju mišljenja liječničkog konzilija da je osumnjičenik psihički i fizički nesposoban za praćenje postupka", kazao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je da s obzirom na prekid istrage sudac nije donosio odluku o pritvoru koji je Glavašu ukinuo početkom prosinca.

Pročitajte i ovo Lucy Letby strava u velikoj britaniji Policija pokrenula istragu protiv bolnice u kojoj je medicinska sestra ubila sedam beba Slika nije dostupna Glavaš stigao u Osijek

"Budući je prekinut postupak, sudac je ocijenio da ne postoje uvjeti za donošenje ikakvih procesnih radnji, pa tako i odluke o pritvoru", objasnio je Devčić.

Glasnogovornik suda prenio je mišljenje suca Posavca da bi u slučaju nastavka istrage i pritvora Glavaša trebalo prebaciti iz osječke bolnice, u kojoj se oporavlja od dugotrajnog štrajka glađu, ponovno u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, što bi dodatno pogoršalo ionako komplicirano zdravstveno stanje osumnjičenog.

Istraga o ubojstvima i mučenjima osječkih Srba, civila u tzv. slučaju garaža formalno je prekinuta samo u odnosu na Glavaša, ali ne i na drugoosumnjičenog Krunoslava Fehira, no s obzirom da je riječ o istom slučaju i da su njihove uloge povezane, istraga je, po Devčićevim riječima, praktično prekinuta i protiv Fehira koji se od početka istrage od lipnja prošle godine brani sa slobode.

Riječ je o privremenom prekidu istrage, što znači da bi se ona
trebala nastaviti kada osumnjičeni bude zdravstveno sposoban za sudjelovanje u postupku.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić izrazio je zadovoljstvo odlukom i ustvrdio kako je ona bila očekivana. Posebice je, kako kaže, zadovoljan jer je sudac ustvrdio da pritvor za Glavaša nije nužan. "Nadam se da će tako ostati i kada se istraga nastavi", kazao je Madunić.

Na novu odluku istražnog suca tužiteljstvo ima pravo žalbe, no danas se u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu i Državnom odvjetništvu RH nije moglo doznati hoće li to i učiniti. O mogućoj žalbi ponovno bi odlučivalo Izvanraspravno vijeće koje je, po žalbi tužiteljstva, i ukinulo prijašnju Posavčevu odluku o prekidu istrage i njegovom puštanju iz pritvora 2. prosinca.

Osim u tzv. slučaju garaža, nezavisnog saborskog zastupnika Glavaša i još šestero osumnjičenika tereti se i za ubojstva osječkih civila,uglavnom srpske nacionalnosti na obali Drave 1991. Ta je istraga poznata kao "slučaj selotejp" jer su žrtve prije likvidacije vezane samoljepljivom trakom.

Zbog Glavaševa lošeg zdravstvenog stanja i taj je postupak protiv njega privremeno prekinut na osječkom Županijskom sudu, no odluka još nije pravomoćna jer se na nju žalilo tužiteljstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene