Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bura otežava gašenje

Ugašen požar kod Platka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar na području Kripanj kod izletišta Platak sjeveroistočno od Rijeke danas se tijekom dana ponovno razbuktao ali je u 19:15 sati stavljen pod nadzor, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

Posao je vatrogascima otežavala jaka bura koja je vatru doslovno nosila po visokoj suhoj travi. Vatrogasci su do večeri obuzdali vatru kao što su je u vrlo kratkom roku obuzdali na odlagalištu otpada nedaleko od Opatije. Tamo je požar planuo iza 16 sati, ali je vrlo brzo stavljen pod nadzor.

Pročitajte i ovo Kanader novi prototip aviona Hrvatska kupuje dva nova kanadera za 105 milijuna eura, ali nas to neće koštati ni centa Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti

>> FOTO Požar u Zadru zaprijetio kućama, lokaliziran uz pomoć kanadera

Vatrogasci stalnim obilascima terena pokušavaju spriječiti nastajanje požara. Čim primijete sumnjivi dim, dojavljuju kolegama koji izlaze na teren te stavljaju vatru pod kontrolu na samom početku, što smanjuje materijalnu štetu i opasnost po ljude i imovinu.

'Ako primijetimo bilo kakav dim, zovemo Centar, dojavljujemo požar. Nakon toga izlazi javna vatrogasna postrojba na tu dojavu. Naravno, i mi smo upućeni tamo', rekao je Nevio Jakovčić, sezonski vatrogasac DVD 'Sušak'.

Pomažu i životinjama

Osim što nadziru teren i sprečavaju požare, pomažu i divljim životinjama puneći pojilišta itekako potrebnom vodom u ovom sušnom razdoblju. 'Usput, kad smo u našem obilasku procijenimo možemo li dati vodu ili ne. Obično se organiziramo da vodu damo, ali da nismo ni prazni na intervencijama', rekao je Damir Mlinac, zapovjednik DVD 'Sušak'.

Požar koji je jučer lokaliziran kod Platka, nedaleko od Rijeke, tijekom dana su čuvali vatrogasci. 'Dežurstva postoje na terenu zbog same konfiguracije terena, ali isto tako svako toliko se pojavljuje unutar žbunja, suhoga lišća, suhe trave koja se osušila tijekom bure', kaže Igor Hrelja, zapovjednik smjene JVP Rijeka.

No, ni dežurstvo nije pomoglo - tijekom poslijepodneva vatra potpomognuta jakom burom ponovno se rasplamsala. Čak jače nego jučer! Vatra je uništila staništa mnogim životinjama. Najčešći uzrok velikih požara je ljudski faktor.

Požar izazvao grom

Koliko se brzo širi požar uvjerili su se i danas popodne vatrogasci koji su se borili s vatrom kod Platka.

Prema prvim, neslužbenim informacijama ovaj požar izazvao je grom, a bura je onda brzo rasplamsala vatru u suhoj visokoj travi. Takvih je požara najmanje, većinu požara uzrokuje čovjek, namjerno ili ne namjero. Za namjerno paljenje vatre prijeti kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili dva mjeseca zatvora, a za nehotično izazivanje požara, što je najčešći slučaj je od dvije do 15 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene