Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova rasprava

Kruljac na ponovljenom suđenju za aferu 'Sibinj': 'Ne osjećam se krivim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je ponovljeno suđenje za aferu "Sibinj" bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu, bivšem načelniku općine Sibinja Ivici Batiniću i još četvorici okrivljenika koje Uskok tereti za korupciju na štetu te općine i državnog proračuna.

Umirovljeni General Mladen Kruljac u ponedjeljak je na ponovljenom suđenju za aferu "Sibinj" rekao sudu da se ne osjeća krivim za optužbe, prenosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

Na isti način, negirajući krivnju, o optužnici su se izjasnili i ostali optuženici, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković i autoprijevoznik Željko Garić, dok se drugookrivljeni bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, zbog smrtnog slučaja u obitelji, nije pojavio na ročištu, pa je u zapisnik unesena njegova izjava s pripremnog ročišta da se ne smatra krivim.

Vrhovni sud u srpnju prošle godine ukinuo je prvostupanjsku presudu osječkoga Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika optuženih za korupciju u kojoj su općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna kuna.

Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac bio je nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora, bivši općinski načelnik Ivica Batinić na šest godina zatvora, a bivši član općinskog poglavarstva Ivan Mišković na pet i pol godina zatvora.

Poduzetnik Ivan Rimac bio je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskoga HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca zatvora, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela, Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskome Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište radi izgradnje zone maloga gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visokovrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženici su im tako pribavili znatnu imovinsku korist.

Teretilo ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska i obavila radove protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske. (M.B.Đ./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene