Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda pa oslobađanje

JE LI BORBA UČINKOVITA? I ove godine neke od najvećih afera doživjele oslobađajuće ili poništene presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz korupcijskih afera još čeka svoj sudski epilog.

I ove godine neke od najvećih korupcijskih afera doživjele su oslobađajuće ili poništene presude. Posljednji je slučaj Kamioni - bivši ministar obrane Berislav Rončević, nakon šest i pol godina, oslobođen je krivnje u poslu nabave vojnih kamiona iz 2004. Ovakva dugotrajna suđenja porezni obveznici plaćaju milijune kuna, oslobođeni traže naknadu štete, a nameće se i pitanje učinkovitosti borbe protiv korupcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA STUDIJA Jedna vrsta maski pruža visoku zaštitu: "Mogućnost zaraze u stvarnom životu 10 do 100 puta manja" Slika nije dostupna sporan niz pitanja Poljski državni odvjetnik zatražio ocjenu ustavnosti kazni EU-a

Od ministra obrane do višegodišnjeg optuženika. Zbog afere Kamioni, Berislav Rončević, prvo je bio osuđen, pa onda oslobođen. Sad je to potvrdio i Vrhovni sud.

'Čovjek koji je bio ministar i unutarnjih poslova i obrane se našao na ulici, dakle nitko ga nije htio zaposliti. Nema novca koji može zapravo biti satisfakcija za ovo sve što je prošao', kaže Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Nakon svega, Rončević pred kamere ne želi. Njegov odvjetnik kaže, još nije odlučio hoće li od države tražiti naknadu štete za sve što je proživio u 6 i pol godina dugom procesu.

'U tom vremenu smo bili zapravo pritiskani sa svih strana, od svih represivnih tijela ove države da se donese osuđujuća presuda, da se pokaže kako se Hrvatska odlučno bori protiv korupcije', kaže Vilajtović.

A u aferi Mali maestro, optužbi je oslobođen i bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ivan Gotovac. Nije kriv za primanje mita i zlouporabu ovlasti.

'Mogu samo iskazat zadovoljstvo što je konačno ta agonija, koja traje već 8 godina, za mog branjenika gotova i današnjim danom mislim da je ispravljena jedna velika nepravda', poručuje njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Niz korupcijskih afera još čeka svoj sudski epilog, među njima i HAC, kao i slučaj s preplaćenim poslom bojenja tunela koji do suda još nije ni stigao.

'Dobiva se dojam da se korupcijske afere izvlače povremeno, s vremena na vrijeme i da te kazne nisu kakve bi trebale biti', kaže Davorka Budimir iz Transparency Internationala.

'Pravda je skupa'

Državnom odvjetništvu lani je stiglo više od 64 tisuće različitih kaznenih prijava, ove godine tvrde u porastu su za 50 posto. No, muče ih uvjeti rada.

'Ja se nikako ne mogu iz svoje glave riješiti USKOK-a. Vjerojatno imam PTSP od rada dolje. Meni dođe da vam svima uputim javni poziv, dođite pa vidite. Zateknete kolegu koji kleči na podu i podcrtava na podu jer ne može to staviti na stol', riječi su glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

No, izjavljivao je i kako njihove optužnice sud u velikoj većini potvrđuje. No, pravda je skupa kaže odvjetnica koja je u aferi Veliki Maestro pred europskim sudom za ljudska prava izborila odštetu za svog branjenika, jer je od političkih dužnosnika osuđen čim je uhićen. Problem je kaže u lošim zakonima.

NOVI DOKAZI Nakon 4 godine odvajaju se se slučajevi Hypo i Ina-Mol

'I ovo što nam se sad dešava da se gro tih predmeta u kasnijim fazama postupka, postupka pred Vrhovnim sudom ukida ili pred ustavnim sudom utvrđuje da je došlo do povrede temeljnih prava ljudska prava', kaže Višnja Drenški Lasan.

Povrede zbog kojih su pale i presude za Hypo i Inu Mol, kao i za Fimi mediju pa Ivu Sanadera sad čekaju ponovljena suđenja. I dok velike korupcijske afere još nisu okončane pitanje je koliki je učinak borbe protiv korupcije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene