Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peti put u tri godine

Pomor pčela u Rugovici, pčelari ogorčeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobjašnjiv pomor pčela ponovno je pogodio općinu Rugvica kod Zagreba, a pčelari su ogorčeni.

Točnog uzroka još nema, a ako se ne utvrdi ni ovaj put, poručuju kako na tom području više neće imati ni jednu košnicu, jer ne žele riskirati nova uginuća i gubitke. Juraj Kukas, predsjednik pčelarske udruge Maslačak, skuplja mrtve pčele i govori: 'Pčela mrtvih koliko hoćeš!' Još u ponedjeljak skupljale su nektar, u utorak kraj košnica mir i tišina.

Pročitajte i ovo Pčelarski sajam u Gudovcu ministrica najavila poboljšanje Pčelare loša godina bacila u očaj: "Spašava nas što imamo i druge proizvode pa nismo vezani samo uz med" Pčelarski sajam u Gudovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Na oko je to teško prepoznati'' Uvozni med stvara sve više problema: Lošiji je po kvaliteti, ali sve je jeftiniji

Nastradalo je više od 300 pčelinjih zajednica, a zabrinuti pčelari pokušavaju shvatiti što im je u posljednje tri godine pet puta odnijelo pčele. 'Taj pomor se događa u jednom danu, u jednom satu, na području kilometar i pol pčele stradaju u isto vrijeme. Teško je reći da je to voda, pčele ne idu na istu vodu, ne idu na istu floru', rekao je Kukas.

Misteriozan pomor počeo je 2007. Patološka i toksikološka istraživanja nisu rasvijetlila slučaj, uzrok uginuća pčela ostaje nepoznat. Uzorci su ponovno prikupljeni i poslani na analizu. 'Čekamo nalaze. Malo je čudno da se to događa već peti puta u tri godine i kompletan pomor, sve pčele odlaze', rekao je Mladen Čuljak, direktor veterinarske ambulante u Oborovu.

Iznenadna uginuća stotina tisuća ovih vrijednih kukaca, tijekom su godina natjerala mnoge pčelare na odlazak. 'Jedna košnica jako puno košta da se oformi, da bi počeli proizvoditi, eksploatirati i ona u roku od 24 sata nestane. A kad ih imate sto, onda je to', kaže Ivan Sever, pčelar.

Pčelari će se strpjeti još desetak dana kada će očekuju rezultati analize. Ako se uzrok ponovno ne otkrije, kreću ispočetka. Ali na drugome mjestu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene