Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promptna reakcija

VIDEO Nove zalihe hrane za Gunju stigle u skladište Crvenog križa u Županji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isporuka hrane za stradale u poplavama u Gunji odobrena je dva sata nakon što je stigao zahtjev i specifikacija Crvenoga križa. Nešto iza 19 sati, kamion sa zalihama hrane stigao je u Županju.

Nešto iza 19 sati, tijekom javljanja uživo za Dnevnik Nove TV, u petak skladište Crvenog križa u Županji opet se počelo puniti najpotrebnijim namirnicama, odnosno hranom. Stigao je veliki kamion koji je dovezao desetak tona hrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teško se nose sa situacijom Tri tragedije u mjesec dana: Ministrica Opačić šalje psihologe u Gunju Slika nije dostupna Opovrgavaju optužbe Crveni križ: S novcem postupamo odgovorno

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak ističe kako je važno naglasiti da u Gunji nitko nije gladan, jer pučka kuhinja u Gunji normalno radi i ima hrane.

Kontradiktorne informacije oko toga zašto je skladište prazno ima svoje objašnjenje. Dakle po zakonu o robnim zalihama, Vlada može pomagati ugrožena područja od elementarnih nepogoda tri mjeseca. za svaki daljnji rok treba posebna odluka Vlade i to se jučer dogodilo.

Crveni križ je uputio zahtjev, Vlada je uvažila taj zahtjev, potpisala i odmah je krenula roba iz robnih rezervi. To je jednostavno procedura koja se mora poštivati.

Iz Crvenog križa apeliraju da građani doniraju hranu, jer je ona trenutno najpotrebnija, a moći će je donirati u centrima Crvenog križa u hrvatskim gradovima. Akciji su se mnogi već i odazvali.

Crveni križ izvijestio je da u Gunji još uvijek 443 ljudi ne može opstati bez pomoći u hrani, a da su skladišta Crvenoga križa prazna.

Pomoćnik ministra gospodarstva i ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe Ivo Miletić naglašava da je Ravnateljstvo za robne zalihe uvijek promptno reagiralo te navodi da je temeljem specifikacije Crvenoga križa, koju su zaprimili u četvrtak u 10 sati, u 12 sati izdan nalog za isporukom hrane.

HCK: Nemamo hrane za stradale u poplavama u Gunji

Riječ je o 2200 kilograma junećeg mesa, 400 kilograma svinjskoga mesa, 8 tona brašna, 500 kilograma smrznutoga graška te po 500 kilograma konzerviranih mahuna i đuveča, navodi Miletić.

"Odobreno je sve što je Crveni križ tražio", kaže Miletić te podsjeća da je Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva na poplavljena područja slalo sve što je od njih zatraženo i to u rekordnome roku.

"U načelu smo to isporučivali u manje od 24 sata", kaže Miletić. Napominje i da je iz robnih zaliha temeljem Vladinih odluka na poplavljena područja dostavljeno hrane i druge robe u vrijednosti 35 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene