Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKOLICA MUĆA

OTKRIĆE U DALMATINSKOJ ZAGORI U malome mjestu pronađeno poludrago kamenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Svilan u Muću je uz minerale i poludrago kamenje našao, kaže, i djeliće dinosaura.

U prvim danima nove godine glavna tema u Muću je - poludrago kamenje. Da ga ima u okolici Muća, mjesta u dalmatinskom zaleđu, tvrdi Ivica Svilan. Kao dokaz pokazao nam je poludrago kamenje za koje kaže da ga je baš tamo našao.

Pročitajte i ovo Sanja Validžić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sofija Preljvukić PRILIKA ZA SVE Pripremili cjepivo za 200 ljudi, došlo ih 25, jednog odbili cijepiti: "Svaki život koji je spašen je dobro iskorišteno vrijeme" Nevrijeme u Zagori STIGLA PROMJENA VIDEO Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica prošla Zagorom, avion Croatia Airlinesa nije mogao sletjeti na Brač

Uz minerale i poludrago kamenje ondje je našao, kaže, i djeliće dinosaura. "Nikad ne znaš što će ti zemlja dati, ali na količinu izlaza na teren uvijek se može očekivati; ako ostaneš doma, nećeš ništa naći", kaže Svilan.

Obrada poludragog kamenja, veli on, zna biti skupa. Ali kad bi se htjelo unovčiti... "Ovisi o kvaliteti kamena i koliko se može izvući iz njega. Recimo od euro do dva eura bi mogao bit gram obrađenoga."

Mještani Muća bili su prilično skeptični, ali neki su i kazali da bi htjeli sami potražiti poludrago kamenje.

Područje Muća i toga dijela Zagore nekad je bilo vulkanski vrlo aktivno. Vrijedni minerali i stijene nalaze se i u ovome dijelu pa svaka šetnja može biti itekako zanimljiva.

Božo Mrđen iz Muća kaže da ima i fosila dinosaura. "Ima sigurno. Samo treba tome posvetiti malo pažnje naročito po potocima i vododerinama. Prije ledenoga doba dinosauri su mogli biti i bili su sigurno na ovim područjima".

Ivica je, kaže, na tom području pronašao i djeliće dinosaura. "Prva takva. Možda ima dinosaurovih kostiju, ali nije mineralizirana, ova je k'o poludragi kamen." Danas dinosaura ipak nema. Tek ostaci nekih prošlih vremena koji bi u Muć mogli privući nove lovce na poludrago kamenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene