Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje integracija

Poljska će odlučno raditi na pripremi hrvatskog pristupanja Uniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski premijer Donald Tusk predstavio je u srijedu u Strasbourgu zastupnicima Europskog parlamenta prioritete poljskog predsjedništva EU-a te istaknuo da je izlaz iz krize u jačanju integracija, a ne u smanjivanju dosadašnjih postignuća u izgradnji ujedinjene Europe.

U snažnom, proeuropskom govoru, Tusk je istaknuo da je "nabolje što su Europljani ikada učinili jest to što su odlučili ujediniti se".

"Imamo financijsku krizu, ali postoji još dublja kriza, to je kriza povjerenja. Odgovor na tu krizu nije redukcija Europe, onoga što je godinama stvarano u izgradnji Europe", rekao je Tusk osuđujući nacionalizam i protekcionizam te podizanje barijera unutar Europe.

Tusk se snažno zauzeo za solidarnost u Europi "ne kao milostinju, nego kao nešto što je u zajedničkom interesu".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je rekao da je Tusk svojim istupom, kao premijer nove zemlje članice, koja se zauzima ne samo za proširenje EU-a nego i za produbljenje europskih integracija "razočarao euroskeptike i eurofobe".

Poljska je kao prvi prioritet označila pokretanje gospodarskog rasta. Poljska vlada drži da se do pokretanja gospodarskog rasta u Europi može doći kroz jačanje unutarnjeg tržišta, posebice uklanjanjem prepreka za uslužni sektor i trgovinu putem interneta.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Nastavak proširenja i suradnja sa susjedima

Poljaci vide europski proračun kao važan instrument koji može pomoći da se dođe do održivog gospodarskog rasta. Upravo za vrijeme poljskog predsjedništva započet će rasprava o višegodišnjem proračunskom okviru EU-a za razdoblje 2014.-2020. Budući da su i sami veliki korisnici pomoći iz kohezijskog fonda, Poljaci ističu da kohezijska politika mora ostati ključna politika od koje profitiraju sve zemlje članice.

Za vrijeme svoga predsjedništva Poljska će učiniti sve da se potpiše pristupni ugovor s Hrvatskom te dovrši sporazum o suradnji i pridruživanju s Ukrajinom.

Otvorenost Europe uključuje nastavak proširenja na zemlje zapadnog Balkana i jačanje suradnje sa susjedima. Poljaci žele proširiti prostor slobodne trgovine na zemlje obuhvaćene Istočnim partnerstvom.

Predsjednik Europske komisije Barroso izrazio je očekivanje da će Poljska raditi na pripremi hrvatskog pristupanja "s jednakom odlučnošću koju je pokazalo prethodno, mađarsko predsjedništvo". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene